Kaj morate vedeti, če si želite havanskega bišona?

4793

Leta nazaj je redkokdo poznal pasmo havanski bišon, a je danes to vse bolj priljubljena družinska pasma tudi pri nas. Za te pse se ljudje odločajo predvsem zaradi svojega videza, nezahtevnega karakterja ter ljubeče narave. Vseeno pa je potrebno poznati nekaj dejstev, preden si omislimo to pasmo.

 

Havanski bišon ima veliko energije

Kljub temu, da gre za majhno pasmo, imajo ti psi precej energije; dnevno torej tak kuža potrebuje dovolj sprehodov, igre, pa tudi mentalne zaposlitve. V primeru, da ima pes preveč energije, lahko pride do neželenega vedenja, kot je npr. uničevanje pohištva, prekomerno lajanje in ostala (samo)destruktivna vedenja.

 

Gre za eno najbolj družabnih pasem

Havanski bišon je izjemno družabna pasma, ki naravnost obožuje družbo ljudi. Doma vam bo kuža neprestano za petami, prav tako pa se vam bo z veseljem pridružil pri različnih aktivnostih. Težava nastane takrat, ko se tak pes počuti osamljeno; takrat lahko ponovno pride do (samo)destruktivnega vedenja. Pomembno je torej, da svojemu havanskemu bišonu dnevno namenite dovolj ljubezni in pozornosti.

 

 

Havanski bišon je izjemno učljiv

Gre za pasmo, ki zelo hitro dojema stvari, ker radi sodelujejo z ljudmi pa bo učenje z njimi pravi užitek. A bodite pozorni, da psu dnevno nudite dovolj mentalne zaposlitve. V nasprotnem primeru si bo pes zaposlitev poiskal sam; najpogosteje ponovno v obliki neželenega vedenja.

 

Potrebuje določeno nego

Pasma velja za razmeroma zdravo, nagnjeni pa so k boleznim oči in kože. Njihovo dlako je potrebno krtačiti približno 2x tedensko, lahko pa jih tudi postrižemo pri frizerju. V primeru ustrezne nege psi ne puščajo veliko dlake. Redno jim je potrebno tudi pregledovati in čistiti ušesa, striči kremplje in skrbeti za ustno higieno.

V izogib raznim težavam pa je pomembno, da psa kupite pri preverjenem vzreditelju, ki pari samo zdrave in stabilne predstavnike pasme.

Več o pasmi si lahko preberete tukaj.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com