VIDEO: Psi in glasba

631

Glasba je v našem življenju velikega pomena. Ne le za ljudi ampak tudi živali. Čeprav se zdi neverjetno, ima tudi ta na psa velik vpliv. Raziskave v Belfastu so pokazale, da različne zvrsti glasbe različno vplivajo na počutje živali. Leta 2010 je Laurie Anderson v Sidneyu (Avstralija) priredila koncert za pse.

Raziskave glede vpliva glasbe na pse je med drugim delala tudi Deborah Wells, psihologinja iz Belfasta. Psom v zavetišču je predvajala moderno pop glasbo, heavy metal in klasično glasbo. Odzivi so bili različni. Psi pri predvajanju pop glasbe niso spremenili svojega vedenja, pri heavy metal glasbi so lajali in bili vznemirjeni, pri klasični glasbi pa so se povsem umirili, nekateri so tudi zaspali. Zanimivo je, da počasni ritmi upočasnijo njihov srčni utrip, pri poslušanju klasične glasbe pa so bila vedenja povezana s tesnobo zmanjšana za 70%.
Raziskave so pokazale, da predvajanje glasbe pozitivno vpliva tudi na posvajanje živali iz zavetišč. Tam so predvajali umirjeno glasbo, posledično so se umirili tako psi kot tudi obiskovalci. To je pripomoglo k bolj prijetnemu vzdušju in zato so obiskovalci preživeli več časa v zavetišču.
Vpliv glasbe na pse je bil prikazan tudi v filmu Amadeus (1984), kjer Mozzart s svojim igranjem umiri psa, ki načeloma laja vsakič, ko sliši glasbo (video spodaj).

Iz lastnih izkušenj vem, da je psom glasba lahko prav tako prijetna kot ljudem. Ni ga trenutka, ki bi ga moja psička zamudila, ko se usedem za klavir in kaj zaigram. Potrebno pa se je zavedati, da je glasba, čeprav umirjena, narejena za naša ušesa in ni nujno, da je prijetna tudi psom, saj psi slišijo veliko bolje kot mi. Vendar pa, če jim to prilagodimo, lahko predstavlja prav prijetno relaksacijo in terapijo.

Ajda Kankaraš