Kaj psi sporočajo z oblizovanjem gobčka?

0
26

Ko mene moja kosmatinka ujame slabe volje in jezno, me želi takoj razvedriti, kari ji s plezanjem med moje noge in kobacanjem po tleh ponavadi zelo hitro uspe. Kako pa vas skušajo potolažiti vaši pasji prijatelji? Ste kdaj opazili, da so začeli z obsedenim oblizovanjem gobčka? Če kužke vsaj malo opazujete, potem ste se z oblizovanjem gotovo že srečali. Psi si namreč nenehno dajo opraviti z usti, smrčki, čeljustjo … Kdaj pa postane gobček tako privlačen za oblizovanje?

Oblizovanje kot obramba pred stresom

Oblizovanje strokovnjaki opisujejo kot mehanizem za obvladovanje stresa, kot spontani prikaz razburjenosti ali vzhičenosti oziroma kot način komunikacije, kjer kuža želi od nas točno določeno igračo ali pa točno določen priboljšek. Glede na eno izmed novejših študij pasjega vedenja, ki so jo izvedli na Univerzi v Sao Paulu, v Braziliji, je lizanje gobčka hkrati eno najbolj zanesljivih orodij za branje in odzivanje na človeške obraze – natančneje, na jezne človeške obraze.

Prepoznavanje jeznih človeških obrazov

V študiji je sodelovalo 17 odraslih, zdravih psov,  ki so bili soočeni s serijo zvočnih in video signalov s pozitivnimi ter negativnimi čustvi. Na dveh zaslonih so psom prikazali kombinacijo srečnih in jeznih človeških obrazov ter veselih in jeznih pasjih obrazov (s spremljevalnimi zvočnimi efekti). Raziskovalci so dokumentirali vsak »obliz« in na koncu so prišli do ugotovitve, da so se kot zanesljiv sprožilec lizanja gobčka izkazale le slike jeznih človeških obrazov.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Maša Pirnat

Vir:
www.livescience.com