Kaj morate vedeti, če si želite avstralskega ovčarja?

1641

Čeprav v resnici ne izvira iz Avstralije, temveč Amerike, je Avstralski ovčar, ki mu ljubkovalno pravimo kar “aussie”, vse bolj priljubljena pasma tudi pri nas. Zaradi svoje družabne in aktivne narave so pogosta izbira aktivnih družin, pa tudi nasploh ljudi, ki preživijo veliko časa zunaj. Kljub temu, da so super družinski člani, niso primerni za vsakogar; preverite, katera dejstva morate poznati, preden si pasmo omislite.

Avstralski ovčar ima ogromno energije

Ti psi kar prekipevajo od energije; z razlogom sodijo med pasme z največ energije. Zato so primerni izključno za ljudi, ki so aktivni in bodo svojega psa vzeli s seboj na najrazličnejše dogodivščine. Z veseljem bodo šli na dolge sprehode, v hribe, na plažo ali vas spremljali ob teku ali kolesu. V kolikor vaš kuža ne bo deležen dovolj aktivnosti, se bo to kazalo z neželenim vedenjem – lajanje, grizenje, uničevanje pohištva…

Ti psi so izjemno pametni

Poleg tega, da imajo veliko energije, so avstralski ovčarji tudi zelo inteligentni. Potrebujejo torej tudi veliko mentalne zaposlitve. Ker radi sodelujejo s človekom, so zelo učljivi – pasja šola bo ob ustreznih metodah pravi užitek, uspešni so pri najrazličnejših kinoloških disciplinah. A če ne dobijo ustrezne mentalne zaposlitve, si jo poiščejo kar sami. To se ponavadi prav tako kaže z neželenim vedenjem.

 

 

Imajo močne nagone

Avstalski ovčar ima močne nagone, zaradi česar lahko pride do priganjanja manjših živali – če imate doma tudi druge hišne ljubljenčke, bodite previdni in psa nanje privajajte počasi in potrpežljivo. Prav tako pa je močen njihov “pašni” nagon; to pomeni, da bodo želeli pasti vse, kar se premika; avtomobile, kolesa, otroke, druge živali… V primeru, da pes ne bo ustrezno zaposlen, bo to pasenje še toliko bolj izrazito. Pogosto je tudi grizenje oziroma “ščipanje”, tako, kot so to psi počeli ovcam, kadar niso šle v želeno smer. Poleg tega, da je početje nadležno, je lahko zelo nevarno, sploh, če pes pase vozila.

Da bi se temu izognili, je pomembna zgodnja socializacija, dosledna vzgoja ter seveda dovolj ostale zaposlitve. Prav tako je pomembno, da poskrbite za varnost psa in ga imate vedno na povodcu.

 

Avstralski ovčar slabo prenaša samoto

Čeprav so do neznancev lahko nekoliko zadržani, ti psi naravnost obožujejo družbo svojih ljudi. Sledili vam bodo povsod po hiši, kakor senca. Tudi osamljenost se pri njih lahko kaže z neželenim vedenjem, zato potrebujejo človeka, ki bo s psom preživel dovolj časa in mu namenil veliko pozornosti.

 

Vsekakor je pomembno, da psa kupujete pri preverjenem vzreditelju, ki vzreja samo zdrave in stabilne predstavnike pasme, zato se pred nakupom dobro pozanimajte, kateri vzreditelji so vredni zaupanja.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com