Ali je teniška žoga za psa sploh primerna?

1140

Naši ljubljenčki se radi zabavajo s pasjimi igračami, še posebej so priljubljene žoge, ki jih psi tako radi lovijo in prinesejo nazaj lastniku. Po vseh kupljenih pasjih igračah še vedno morda pomislimo, zakaj enostavno psu ne ponudimo teniške žoge. Ali je teniška žoga za psa sploh primerna in varna?

Čeprav so teniške žoge enostavne, poceni in dostopne, pa s tem pride tudi veliko tveganj.

Teniška žoga lahko poškoduje zobe

Teniške žoge so narejene iz neonsko rumenega hrapavega materiala, ki lahko poškoduje pasje zobe oziroma sklenino. Če se to pogosto dogaja, lahko trajno uniči pasje zobe. Glede na to, da so nekatere pasme nagnjene k boleznim zob in dlesni ni potrebe, da bi jim še dodatno povzročali težave.

Nevarnost zadušitve

Čeprav je teniška žoga za psa relativno velika, se lahko vaš pes zaduši s celo teniško žogo ali njenimi kosi. Če lahko cela žoga stoji v pasjih ustih, jo lahko tudi celo pogoltne, kar zna biti zelo nevarno. Zaradi njihovega močnega ugriza lahko žogo ob ulovu tudi prepolovijo. Kosi teniške žoge lahko tako zaidejo v grlo, kar lahko ovira dihalno pot ali prebavni trakt. Vsi našteto je lahko za psa življenjsko ogrožujoče.

Nevarne kemikalije

Teniške žoge niso narejene za to, da se jih žveči ali da pridejo v stik s sluznico, zato lahko vsebujejo tudi nevarne kemikalije. Ker so narejene za igranje tenisa, za izdelavo ni nobenih pravilnikov ali standardov, ki bi omejevale uporabo kemikalij. Vsebujejo lahko sledi svinca, arzena in klorovih spojin.

Žoga za psa – varne alternative

Če vaš pes zelo rad lovi žoge, mu priskrbite žogo, ki je namenjena pasjemu igranju. Te so narejene tako, da ne predstavljajo nevarnosti zadušitve ali uničujejo pasjih zob. Še vedno morate pasje igranje imeti pod nadzorom v primeru, da vaš pes raztrga še tako trpežno žogo.

P.L.

VIRI:
www.pawtracks.com