Praznične nevarnosti za psa

549

Praznični čas je pred vrati in mi že komaj čakamo, da stanovanje praznično okrasimo, postavimo smrečico in spečemo prve božične piškote. Seveda pa kot lastniki psov želimo, da ta praznični čas občutijo in praznujejo z nami tudi naši psi. Ob tem je ključno, da poskrbimo tudi za varnost. V ta namen vam predstavljamo, katere so tiste praznične nevarnosti za psa, na katere moramo biti pozorni in se jim izogniti.

Adventni venček in praznične svečke

Prazničnega časa si nekateri ne morejo predstavljati brez prižganih prazničnih svečk na adventnem venčku. Seveda pa prižgane svečke lahko kaj hitro postanejo velika nevarnost za naše nadobudne pasje kosmatince. Kuža lahko venček prevrne, se s tem poškoduje ali celo zaneti požar.

Vendar se nam ni potrebno popolnoma odpovedati adventnemu venčku in tradicionalnemu prižiganju svečk vsako nedeljo. Ena izmed možnosti je, da zamenjamo navadne sveče za led svečke. Te psa ne morejo poškodovati ali povzročiti požara tudi, če jih kuža prevrne. Lahko pa venček postavimo na psu nedostopno mesto in se nam s tem ni potrebno odpovedati tradicionalnemu prižiganju svečk na adventnem venčku.

V primeru, da kljub vsemu pride do poškodbe z vročim voskom, kužku prizadeto mesto ohladite z mlačno vodo in ga nemudoma odpeljite k veterinarju. Ta bo kužka pregledal in primerno ukrepal, v kolikor bi bilo to potrebno.

Božično drevo

V tem prazničnem času je prav tako nepogrešljivo božično drevesce, ki pričara praznično vzdušje v naše stanovanje. A tudi to predstavlja potencialno nevarnost za naše radovedne pasje kosmatince, sploh če so le ti še malo mlajši. Razumeti moramo, da je nenavadni pojav smrečice v stanovanju za kosmatince nekaj novega in si to novost želijo dodobra raziskati.

Njihovo raziskovanje pa lahko kaj kmalu vodi v nesrečo kot so ureznine in poškodbe zaradi razbitih okraskov, zastrupitev zaradi pitja vode iz lonca, kjer stoji drevesce, ali celo električni udar zaradi ugriza v električno verigo z lučkami.

Za preprečevanje nesreč moramo v prvi vrsti razmisliti o lokaciji božičnega drevesca. Priporočljivo je, da je ta stran od pasje posode s hrano in vodo. V primeru, da je kuža malo manjše rasti, pa lahko drevesce postavimo tudi na manjšo mizico in s tem preprečimo, da bi ga lahko dosegel.

Obenem pa je priporočljivo, da drevesce tudi privežemo na steno in s tem še dodatno poskrbimo, da se le to ne bi prevrnilo. Lučke in podobne električne okraske skušajmo obesiti čim bolj nedostopno kužkom, enako velja za krhke steklene okraske. V primeru, da imamo pravo drevo, ga dobro stabiliziramo v loncu in poskrbimo, da kuža ne bo mogel piti vode iz lonca.

V kolikor pa kljub preventivnim ukrepom pride do poškodb, kot so ureznine in podobno, je te potrebno dobro oskrbeti. V prvem koraku očistiti rano, zaustaviti krvavitev in območje tudi razkužiti. V primeru, da drobcev ne moremo odstraniti ali je rana prehuda, je nujen obisk veterinarja, ki bo kužka oskrbel in odstranil tujke.

 

 

Praznične rastline

Praznični čas krasijo tudi praznične rastline, ki so za mnoge nepogrešljivi del okrasitve stanovanja. V to skupino spada omela, črni teloh in seveda božična zvezda. Na žalost pa so vse naštete za kužke lahko izredno nevarne in zanje strupene.

V primeru zaužitja katere od omenjenih rastlin, lahko to vodi do hude zastrupitve, ki jo lahko prepoznamo po bruhanju, driski, trebušnih krčih in celo oteženem dihanju.

Seveda pa to ne pomeni, da se moramo vsem prazničnim rastlinam popolnoma odpovedati. Lahko pa poskrbimo, da kuža do teh rastlin nima dostopa ter da redno odstranjujemo odpadle liste in ostale dele rastline. V primeru, da je kuža vseeno zaužil delček rastline, pa mu nemudoma dajte aktivno oglje. Če pa se po par urah kljub temu pojavijo znaki zastrupitve, je nujen obisk veterinarja.

Praznična pojedina

Praznikov si brez praznične pojedine enostavno ne moremo predstavljati. Slednja ne diši samo nam, ampak tudi našim pasjim kosmatincem. Je pa velika večina jedi na naših mizah za kužke preslana, preveč začinjena ali celo strupena. Kar pa tudi pomeni, da se tukaj skriva še ena potencialna nevarnost za našega kužka. Iz tega razloga je pomembno, da mu svoje hrane psu ne dajemo in mu s tem prihranimo hude prebavne motnje. Nekatera živila so za kosmatinca celo strupena, kot je na primer čokolada.

Lahko pa pričaramo praznično pojedino svojemu kužku s posebej zanj narejenim obrokom.

Z vsemi zgoraj naštetimi ukrepi se nam ni potrebno odpovedati prazničnemu času in vsem čarom, ki ga le ta prinaša, samo malce ga prilagodimo svojemu nadobudnemu pasjemu kosmatincu. Obenem pa je ta čas odličen, da skupaj z njim praznujemo in se veselimo vsega kar le ta prinaša z nekaj manjšimi previdnostmi.

Naj bodo prazniki kot za vas kot tudi zanj nekaj posebnega in čarobnega.

 

Vesna Kropf

 

VIRI:
www.vets-now.com
www.headforthehillsvhs.com
www.thekennelclub.org