Ali psi lahko pijejo mleko?

1667

Mleko vsebuje veliko vitamina D in kalcija, ki koristi zobem in kostem, zato je priporočeno, da ga ljudje pogosto vključimo v našo prehrano. Kaj pa naši kosmatinci? Ali psi lahko pijejo mleko?

Na hitro je odgovor – mogoče, a v zmernih količinah. Pri tem je potrebno poudariti, da številni psi laktoze ne prenašajo najbolje, zato lahko uživanje mleka privede do večjih težav.

Koliko mleka lahko psi popijejo?

Nekaj čajnih žlic kravjega ali kozjega mleka občasno naj ne bi povzročilo večjih težav. Vsekakor pa se izogibajte temu, da bi svojemu psu postregli s celotno skledo mleka, saj lahko to povzroči prebavne motnje, bruhanje ali druge neprijetne reakcije. V majhni količini pa je lahko vašemu psu namenjen kot priboljšek.

Eden od razlogov zakaj je boljše hranjenje v majhnih količinah je tudi to, da mleko vsebuje veliko maščob in naravno prisotnih sladkorjev, kar pa lahko vodi do prekomerne teže vašega kosmatinca in nekaterih srčnih bolezni.

Laktozna intoleranca

Mleko vsebuje laktozo, ki pa jo nekateri psi težje prebavljajo, torej so laktozno intolerantni. To pa ne velja samo za mleko, ampak tudi vse mlečne izdelke – sir, sladoled, jogurt … Znaki, ki se pri njih pojavijo so različni, nekateri milejši, drugi resnejši. Nekateri znaki so: driska, napenjanje, bruhanje, bolečine v trebuhu, mehkejši iztrebki, zaprtje itd.

Večina lastnikov izve, da je njihov pes ne prenaša laktoze šele, ko mu postrežejo mleko. Torej v primeru, da vaš pes zaužije manjšo količino mleka in ima zgoraj naštete znake je velika verjetnost, da je laktozno intoleranten. Seveda pa se o potrditvi diagnoze posvetujte z veterinarjem.

Hranjenje mladičkov z mlekom?

Ob do sedaj prebranem pa se nam poraja vprašanje “Ali ne pijejo mladički mleka pri mami?” Odgovor je “DA”. Mladički imajo prav poseben encim, ki prebavlja mleko medtem ko se dojijo. A mamino (pasje) mleko ni enako kravjemu ali kozjemu. Zato je kljub temu, da lahko brez težav prebavijo mamino mleko pa se lahko pojavijo težave pri prebavljanju kravjega in kozjega mleka. 

Kaj narediti, če pes zaužije preveč mleka?

Vsekakor je potrebno psa opazovati, če se mu razvijejo simptomi, ki so opisani zgoraj. V takem primeru takoj obiščite veterinarja, da bo vašemu psu pomagal. 

 

Sedaj, ko imate odgovor na vprašanje, ali psi lahko pijejo mleko veste, da so manjše količine sprejemljive. Brez slabe vesti jim torej privoščite kak mlečni priboljšek ali celo žličko svojega sladoleda.

 

Eva Tomažin

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com
www.petmd.com