Kaj morate vedeti, če si želite Shih Tzu-ja?

1981

Shih Tzu je ena najbolj razširjenih pasem majhnih psov. Ljudje se zanje odločajo zaradi izjemno ljubeče narave, družabnosti in nežnosti. Ti psi so dobrovoljni in nezahtevni, zato so primerni tudi za začetnike. Vsekakor pa morate nekaj dejstev poznati, preden si takšnega psa omislite.

 

Shih Tzu je precej igriva pasma

Čeprav nimajo veliko energije, so ti psi precej igrivi. Poskrbite, da se boste s kužkom dnevno dovolj igrali. V nasprotnem primeru se bodo igrali sami s predmeti, ki jih bodo našli; copati, oblačila, blazine…

 

Ti psi so precej občutljivi

Shih Tzu nikakor ne prenaša grobih metod in nasilja. Pri vzgoji je torej ključnega pomena, da uporabljate samo in izključno pozitivno motivacijo in da se ne poslužujete nobenih grobih metod.

 

 

Slabo prenašajo samoto

Pasma je izjemno družabna, zato je priljubljena tudi v družinah. Z veseljem se vam bodo pridružili na različnih dogodivščinah, ali pa se bodo preprosto crkljali z vami na kavču. Slaba stran tega je, da potrebujejo veliko vaše pozornosti prav vsak dan. Če se počuti osamljeno, Shih Tzu to kaže s (samo)destruktivnim vedenjem.

 

Shih Tzu slabo tolerira vročino

Poletja so lahko za pasmo precej naporna, saj slabo prenašajo vročino. Če se torej odpravljate na poletne počitnice, poskrbite, da bo pes v najhujših urah obvezno na hladnem. Na plažo se s psom odpravite samo v zgodnjih jutranjih ali poznih večernih urah, kosmatinca pa ob tem neprestano opazujte.

 

Shih Tzu je izjemna pasma in prepričani smo, da se boste v te majhne, luštne in ljubeče psičke zaljubili tudi vi. Ob tem pa naj opomnimo, da se pse kupuje samo pri preverjenih vzrediteljih, ki pari samo zdrave in stabilne predstavnike pasme.

 

Več o pasmi si lahko preberete tukaj.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com