Pes je zaprt

5685

V sodobnem načinu življenja se praktično vsakemu kosmatincu kdaj zgodi, da ne more normalno na veliko potrebo. Blato psa je suho, trdo in boleče za izločiti. Zaprtje je za psa precej neprijeten pojav, ki pa lahko postane tudi nevaren, če ne ukrepamo dovolj hitro. Dobro je, da se zavedate, zakaj vse lahko pride do zaprtja in kako lahko štirinožcu pomagate.

Kako vemo, kdaj je pes zaprt?

Psi v povprečju iztrebljajo 1-2x na dan. Veliko je odvisno od psa samega, a načeloma o zaprtju govorimo, kadar pes ne gre na veliko potrebo 2 ali več dni. Če je kuža zaprt lahko ob pobiranju iztrebka opazite tudi, da je slednje suho in trdo. Ob samem iztrebljanju pa lahko štirinožec joka, se zvija, ali na kakršen koli drug način kaže znake nelagodja. Dogaja se tudi, da se pes postavlja v pozo za iztrebljanje, a mu to ne uspe. K zaprtju so bolj nagnjeni starejši psi, a ni prav nič nenavadnega, če se to kdaj pojavi tudi pri mlajših kosmatincih.

Vzroki za zaprtje

Vzrokov so najrazličnejši in jih je lahko tudi več. Tukaj je nekaj najpogostejših:

 • Premalo gibanja
 • Premalo hrane
 • Hrana, ki psu ne ustreza
 • Premalo vlaknin v prehrani
 • Primanjkovanje makrohranil
 • Primanjkovanje vitaminov in/ali mineralov
 • Dehidracija
 • Težave z analnimi žlezami
 • Pes je pojedel kamen, kos igrače/pohištva, kost,… stvar pa se je nato zataknila v prebavnem traktu
 • Če pasja dlaka ne dobiva ustrezne nege se lahko zavozla okoli anusa in oteži odvajanje
 • Stranski učinki drugih zdravil
 • Stres in psihološke težave
 • Težave s prostato
 • Ortopedske težave, zaradi katerih psa boli položaj, v katerem iztreblja
 • Nevrološke bolezni
 • Posledice operacije
 • Pes se veliko liže in zaužije dosti svojih dlak, kar privede do suhega blata
 • Tumorji ali drugi tujki, ki blokirajo prebavni trakt

Kaj se zgodi, če zaprtja ne zdravimo?

Če pes ne odvaja blata redno, se slednje po domače povedano nalaga v njem, kar je lahko škodljivo iz več razlogov. Pes ima v sebi določene snovi, ki bi jih mogel izločiti, kar lahko privede do najrazličnejših zdravstvenih težav. Poleg resnejših zapletov so pa ob nerednem izločanju prisotne tudi bolečine v trebuhu, slabo počutje, manj energije, izguba apetita, nelagodje,.. pride lahko tudi do bruhanja.

Kadar je izločanje boleče za psa, lahko odvajanje povezuje z nečim slabim in se posledično začne temu izogibati oz. „držati v sebi“ blato toliko časa, kolikor zmore. Zadrževanje zadevo samo še poslabša in privede do še hujšega zaprtja. Zato je pomembno, da psu pomagate.

Kako psu pomagati?

Načinov, kako kosmatincu pomagati, je več. Prva stvar, ki jo lahko naredite je, da psa pregledate. Morda se sliši nenavadno, a s tem si lahko prikrajšate marsikatero težavo. Že na pogled je dostikrat vidno, če ima pes recimo polne analne žleze. V tem primeru jih lahko izpraznete vi, če to znate, v nasprotnem primeru pa lahko to stori veterinar ali celo nekateri pasji frizerji. Če vidite, da se je okoli danke psa nabralo veliko dlak jih odstranite in tako psu poenostavite iztrebljanje. Včasih pa lahko že od zunaj vidite, da je v anusu psa kakšen tujek. V tem primeru se odstranjevanja nikar ne lotite sami, saj lahko s tem psa poškodujete! Raje obiščite veterinarja in to prepustite ljudem, ki so za take primere usposobljeni.

Sprememba prehrane

Druga zelo enostavna stvar je, da spremenite prehrano vašega psa. Če ste opazili, da je do zaprtja prišlo ob menjavi hrane, mu najverjetneje hrana sama po sebi ne ustreza. V kolikor pa ni bilo sprememb v prehrani ali pa mu obroke pripravljate sami, mu dodajte živila, bogata z vlakninami. Ena izmed odličnih izbir je buča, ki je bogata tako z vlakninami, kakor tudi z vodo. Buča zaradi svoje posebne sestave pomaga pri zaprtju in pri driski in je tako res super hrana za več težav. Še eno živilo, bogato z vlakninami so ovseni kosmiči. Poiščite navadne ovsene kosmiče, brez dodanega sladkorja, mleka, sadja čokolade,… polijte jih z vrelo vodo, da se napijejo. Ko se ohladijo, jih ponudite psu. Lahko poizkusite tudi s suhim sadjem, a v manjših količinah. Prepričajte se tudi, da je sadje razkoščičeno. Pomaga lahko tudi olivno ali kokosovo olje. Načeloma proti zaprtju pri psu delujejo vsa živila, kakor pri ljudeh. Vseeno pa se prej posvetujte z veterinarjem, če niste sigurni, ali je določeno živilo primerno za vašega štirinožca. Če sumite, da psu primanjkuje določenih vitaminov ali mineralov, mu lahko dodajate prehranske dodatke, a se tudi tukaj prej posvetujte s strokovnjaki.

Voda

Obenem se prepričajte tudi, da pes dovolj pije. Sploh v vročih dnevih hitro pride do dehidracije, zato je res pomembno, da ima kuža konstantno na voljo zadostno količino sveže vode. Če pes sam po sebi ne pije dovolj je mogoče potrebno nekoliko kreativnosti. Psu na mesto suhe hrane ponudite mokro hrano, lahko pa mu tudi brikete namočite v vodo. Prav tako mu dajajte priboljške, ki so bolj mokri in se izogibajte raznim kostem ali suhim piškotom. Več o tem, kako psa ohraniti hidriranega, si lahko preberete tukaj. (Članek „Kako poskrbeti, da pes dobi dovolj tekočine?“ ki sem ga tudi poslala danes).

Gibanje

Poleg ustrezne hrane in hidracije pa psu privoščite tudi dovolj gibanja. Sploh, če imate psa, ki je sam po sebi nekoliko bolj len lahko to pripelje do raznoraznih težav, med njimi tudi do zaprtja. Psa redno sprehajajte in postopoma sprehode daljšajte, da kuža pridobi na kondiciji. Vsekakor aktivnost ne sme biti prenaporna a je dobro, da se kuža v zdravi meri tudi utrudi. Če kosmatinec ni navdušen nad samim sprehajanjem, poiščite igračo, ki mu je všeč in se čim več igrajte. Ne samo, da se bo kuža tako gibal, krepila se bo tudi vez med vama. S štirinožcem se lahko tudi preizkusita v različnih kinoloških športih.

To je nekaj načinov, s katerimi lahko hitro in enostavno naredite prvi korak pri odpravljanju težave z zaprtjem. V kolikor pa nič od naštetega ne pomaga, ali če opažate, da je kuža pogosto zaprt, obiščite veterinarja. Ta bo lahko svetoval uporabo odvajal, ob sumu na kakšno drugo zdravstveno težavo pa vas bo napotil na ustrezne preiskave.

Vsekakor je pomembno, da dnevno preživite dovolj časa s psom, da take stvari opazite in ustrezno ukrepate. Tudi, če imate psa recimo zunaj, opazujte njegovo vedenje in tudi  Zaprtje je blazno neprijetna težava tudi za vašega kosmatinca, lahko pa vodi do resnejših težav, zato je res pomembno, da težave ne zanemarite. Naj vam ne bo nerodno poklicati veterinarja, če sami ne morete pomagati. Verjemite, vaš pes vam bo hvaležen.

Veronika Sivka

Viri:

www.pethonesty.com

www.akc.org

pets.webmd.com

dogtime.com