Kako navaditi psa na vožnjo z avtomobilom

151

Planiranje počitnic in izletov z vašim kosmatincem je super, dokler ne ugotovite, da vaš pes pravzaprav ni navajen na avtomobile, samo vožnjo pa naravnost sovraži. V takem primeru se morate zavedati, da psi na začetku vožnje ne prenašajo zaradi fizičnega neudobja, strahu in tesnobe pred neznanim. Če želite psa navaditi na vožnjo, se morate lotiti vsake težave in z malo potrpljenja se boste lahko vozili na razne destinacije skupaj s psom.

Slabost med vožnjo

Fizično neudobje je lahko posledica slabosti. Načeloma so k slabosti pri vožnji bolj nagnjeni mladiči, problem pa nastane, ker si psi te občutke zapomnijo in nato vožnjo povežejo s slabim počutjem. Začnite z krajšimi vožnjami, naj bodo čim bolj počasne in previdne. Včasih pomaga tudi, da v avtu ni preveč hrupa, saj je že sam zvok avtomobila lahko za psa stresen. Na koncu vožnje ga nagradite, da začne pes vožnje povezovati z nečem prijetnim. Če se pes na vožnjo ne more navaditi in je stalno prisotna slabost, se posvetujte z veterinarjem, ali lahko tretirate slabost tudi z drugimi pripravki ali zdravili.

Občutek varnosti

Pes mora že od same priprave na vožnjo, pa naj bo to vožnja v boksu ali na sedežu imeti občutek varnosti. Ne pripenjajte ga na silo ali ga na silo tlačite v boks. Poskušajte ga nagraditi za vsak korak, ki ga stori, lahko mu nastavite priboljške v boks ali na sedež. Naj gre pes po lastni volji v avto. Ko vam ga končno uspe spraviti na želeno mesto ga pohvalite, nikar ga v sekundi privezati / zapreti, saj lahko pes postane živčen zaradi vašega ravnanja. Če se že tako ne počuti preveč varno, ga bo nenadni odvzem svobode še bolj znerviral.

Udobje

Poskrbite, da bo psu udobno v boksu. Boks naj ne bo prevelik (če bo imel preveč prostora za premikanje mu bo še bolj slabo), ali premajhen (to bo samo povečalo neudobje), v primeru da imate psa pripetega na sedežu pa naj ga nič ne veže.

Začnite postopoma

Vožnjo počasi stopnjujte, najprej po kakšno minuto, nato dve ali tri in tako naprej. Nikar ne začnite z dolgo in utrujajočo vožnjo že na začetku, saj si bo pes to zapomnil in obdržal slab spomin. Tako boste več časa porabili za to, da z pozitivnimi stvarmi premagate slab spomin, kot če bi si na začetku vzeli malo več časa za prilagajanje.

Ko psa enkrat navadite na vožnjo če je le možno poskrbite, da se bo večina voženj končala v nečem pozitivnem, ne le v obisku pri veterinarju. Z malo potrpljenja in navajanja pa bo pes pripravljen na dolge vožnje in bo brez problema preživel potovanja z avtom.

Jerneja Pirnat

Viri:

www.kurgo.com

www.thesprucepets.com