Strahovi pri psih

666

Strah uvrščamo med skupino čustev, ki jih kot ljudje kot tudi psi dobro lahko občutijo. Gre za negativni občutek, ki je posledica določenega položaja, v katerem se je kuža znašel, predmeta ali osebe, ki jo psi vidijo kot grožnjo za njihovo življenje. Kateri so pogosti strahovi pri psih, kakšni so odzivi psov nanje in kako jih lahko odpravimo, pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Strahovi in fobije

Strahovi so pravzaprav popolnoma normalno čustvo tudi pri živalih. Strah poleg negativnega občutka prinese tudi težnjo po preživetju in previdnost, kar živalim pomaga preživeti. Odzivi na strahove pa so seveda odvisni od intenzitete vzroka, ki je povzročila strah. V primeru, da je vzrok za strah in posledično sam strah močan, je posledično tudi sam odziv intenziven.

V primeru, da je ta odziv pretiran in strah močan, imenujemo to fobija. Fobije so za kužka veliko breme, saj odziv na določen strah deluje na celoten organizem kot psihično kot tudi fizično. Iz fobij pa se lahko razvije celo občutek tesnobe, ki pa ni nujno neposredno povezan s samim strahom, lahko pa se ob spletu okoliščin pojavi skupaj z njim. V tem primeru lahko kuža strah poveže z nelagodno situacijo in to lahko v njem sproži občutek tesnobe.

Pogosti strahovi pri kužkih

Med pogostejše strahove uvrščamo samoto, strah pred ognjemetom, strah pred grmenjem, strah pred vožnjo z avtomobilom in strah pred ugrizi psov. Seveda se je potrebno kot lastniki psov zavedati, da na nekatere situacije lahko kužka v njegovih rosnih letih navadimo, spet na druge nimamo veliko vpliva. Strahovi, na katere imamo veliko vpliva, je za primer strah pred vožnjo z avtomobilom in strah pred samoto. Na strah pred grmenjem in poki pa nimamo toliko vpliva, sploh če se kuža že od samega začetka tega boji.

Znaki strahu pri psih

Najpogostejši znaki, da je vašega nadobudnega kosmatinca strah, so:

  • Tresavica
  • Slinjenje
  • Zadihanost
  • Ušesa sploščena in obrnjena nazaj
  • Rep med nogami
  • Cviljenje
  • Grizenje in uničevanje stvari
  • Uriniranje in izločanje blata
  • Renčanje
  • Razširjenje zenice

Vsekakor pa se lahko ob pretiranem odzivu na določen strah pojavi tudi panični tek po hiši oziroma stanovanju, lajanje in cviljenje. V tem primeru je nujno kužka čim prej pomiriti, da ne bi prišlo do poškodb ob pretirani paniki.

Ukrepanje in odprava strahov

Ob pojavu prvih znakov strahu je treba odreagirati kar se da mirno, saj s svojo mirno reakcijo kužka pomirimo in pokažemo, da sama situacija ni toliko nevarna, kot jo on vidi. Seveda pa kljub temu svojega kužka ne silite v situacije, kjer bi bilo le tega strah, saj lahko njegov strah s tem še dodatno povečate.

Kot lastniki moramo svojemu kužku v trenutkih, ko je le tega strah, nuditi zaščito in varnost, da sam strah poskuša premagati. Z njim govorite spodbudno in ga ne crkljajte pretirano, saj lahko s tem dosežete nasproten učinek in bo ob ponovnem srečanju s strahom njegov odziv še slabši.

Veliko vlogo za uspešno premagovanje strahov igra vzgoja, sploh kadar gre za strah pred vožnjo, veterinarjem in samoto. Navajanje na situacije, kot so vožnja, samota doma za kratek čas in obisk veterinarja, je priporočljivo uvajati čim prej v njegovi mladosti. V tem obdobju je kuža veliko bolj prilagodljiv in se lažje navadi na določene situacije. Seveda navajanje na takšne situacije začenjamo počasi in postopoma, za primer najprej samo kratka vožnja ali odhod iz stanovanja za le pol ure.

Na nekatere strahove pa na žalost nimamo veliko vpliva za odpravo, lahko pa jih svojemu kosmatincu olajšamo. Takšni strahovi so strahovi pred poki, grmenjem in ognjemetom. V teh primerih kužka imejte večinoma v prostorih, kjer se le ti slišijo čim manj. Ob hudem odzivu skušajte svojega kužka tolažiti in ga zamotiti s čim kar rad počne.

V primeru, da so njegovi odzivi na strahove še vedno izredno pretirani, se skušajte le tem izogniti. V primeru, pa da se kuža znajde v tej situaciji, pa mu le to skušajte čim bolj olajšati. V vsakem primeru je pomembno, da skušamo svojemu nadobudnemu kužku olajšati in naposled tudi pomagati premagati strah.

Vesna Kropf

Viri:

www.thesprucepets.com

www.akc.org

vcahospitals.com