Pasme psov, ki obožujejo poletje

657

Poletni meseci prinašajo poleg lepega vremena tudi visoke temperature in posledično s tem tudi vročino. Psi nimajo tako enostavnega hlajenja kot mi ljudje, a je hkrati le to odvisno tudi od pasje dlake, njene gostote, debeline in dolžine. Zato posledično nekatere pasme tudi lažje prenašajo vročino kot druge in v ta namen vam predstavljamo najboljše pasme psov, ki praktično obožujejo poletje.

Nemški kratkodlaki pointer

Nemški kratkodlaki pointer je uvrščen med lovske pasme psov, ki imajo močan lovski nagon ter so odlični tekači. Prav tako so znani kot izredno agilna in atletska pasma psov, radi skačejo, tečejo in se lovijo. Obenem pa so polni energije, kar zahteva veliko časa in pozornosti čez celotno leto. Vročina v poletnih mesecih jim težko pride do živega, saj imajo izredno kratko vodoodporno dlako, kar jim pomaga pri uravnavanju temperature in preprečuje vdor umazanije vanjo.

Ameriški vodni španjel

Ameriški vodni španjel je pasma, ki prav tako obožuje toplejše mesece sploh poletne. Uvrščena je med srednje velike pse s krepkim in obenem atletskim telesom. Ameriški vodni španjel ima značilno valovito dlako s kodri, ki jih ščiti pred vodo in obenem poskrbi, da se telo ne pregreva.

Nemška doga

Nemška doga je pasma psov, poznana kot ena izmed največjih pasem psov na svetu. Kljub svoji velikosti je pasma izredno nežna in plašna, obenem pa obožuje stiskanje in crkljanje. Uvrščamo pa jo tudi kot pasmo, ki obožuje toploto in poležavanje na soncu. Posledično s tem je te kužke treba spravljati v senco ali v hišo, da se ohladijo.

Avstralski govedar

Avstralski govedar je uvrščen med pastirske pasme psov. Pasmo so razvili Avstralci za pašnjo goveda na dolge razdalje po težkem terenu po vročini in hudi pripeki. Zanje je značilna dvojna kratka dlaka, ki jih ščiti pred pregrevanjem telesa in poskrbi za uravnavanje telesne temperature tudi v najbolj vročih dneh.

Airedalec terier

Airedalec terier je največji od terierjev in uvrščen med lovske pse, kar pa tudi pomeni, da potrebuje resnično veliko gibanja. Airdalec je izredno inteligenten, igriv in poln energije. Ker pa ima ta pasma psov dlako, ki ne izpada, jo je treba redno striči. V poletnih mesecih je zato priporočljivo, da ga ostrižemo nekoliko bolj kot v zimskih.

Zlati prinašalec

Zlati prinašalec je izredno popularna družinska pasma psa, ki je bila ustanovljena na škotskih tleh v bližini znamenitega Loch Nessa. Pasma je uvrščena kljub dolgi dlaki med pasme, ki obožujejo tople poletne mesece. Vzrok za to je preprosto v tem, da obožujejo vodo in plavanje v njej, zato so poletni meseci zanje odlični, saj lahko plavajo v jezeru ali celo morju.

Labradorec

Labradorec je prav tako uvrščen med izredno popularne družinske pse, ki prav tako obožujejo vodo in plavanje. Zanj je značilna vodoodporna in rahlo mastna dlaka, kar jim omogoča hitro sušenje le te po kopanju. Ker pa so labradorci izredno agilna pasma polna energije jim plavanje v morju ali jezeru predstavlja pravi užitek.

Vesna Kropf

Viri:

www.outsideonline.com

www.k9ofmine.com