VIDEO: Top 10 psov z merle vzorcem dlake

2275

Merle je poimenovan vzorec dlake, ki se pojavlja pri nekaterih pasmah psov. Merle je običajno v različnih vzorcih in kombinacijah barv. Ta vzorec temelji na genetskem zapisu psa. Običajno ustvarja lisaste madeže barv, na enobarvnem ali pikčastem plašču dlake. Kaže se tudi v modrih ali nenavadnih očeh in lahko vpliva na kožni pigment.

V zadnjih časih je ta vzorec dlake zelo priljubljen. V priloženem videu si lahko ogledate pasme psov, pri katerih se pogosto pojavlja merle vzorec dlake. Med njimi so bolj priljubljene, velika nemška doga, ki jo poznamo pod imenom harlekin doga. Prav tako je merle vzorec pogost pri šetlandskih ovčarjih, kratkodlakih kolijih ali celo jazbečarjih.

Kljub temu, da se vzorec merle že dolgo pojavlja, so jih nekoč imenovali kar »pikčasti psi«, ime merle se je pričelo uporabljati šele okoli leta 2000.

Če ste trdno prepričani, da želite v svojem življenju psa z merle vzorcem na dlaki, se pred nakupom ali posvojitvijo dobro pozanimajte o njegovem rodovniku. Prosite za ogled obeh staršev in se pogovorite o genetiki psa. Psi, katerih oba starša imata merle vzorec dlake, so namreč nekoliko bolj nagnjeni k zdravstvenim težavam. Tak vzorec dlake mnogokrat povezujejo z okvaro sluha pri psih, okvaro oftalmološkega in imunskega sistema. To pa zato, ker sta barva in vzorec na barvi dlake, povezana z razvojem živčnega sistema v pasjem zarodku. Oba prihajata iz istih celic.

Če vzorca merle pri psih še ne poznate, si oglejte priložen video v katerem je predstavljenih top 10 izjemno prikupnih merle psov. Morda vas navdušijo ravno tako, kot so nas.

Drobne Deja