Prva pomoč za psa

1935

Kot pri ljudeh, se lahko tudi psu zgodi kaj tako nepričakovanega, da je potrebna nujna prva pomoč. Seveda je v prvem koraku ključno, da smo kot lastniki kužka kar se da mirni, a obenem kar se da hitri. Kako ukrepati v takšni situaciji in na kakšen način pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Zastrupitev pri psu

Do zastrupitve pri psu lahko pride preko ustne votline, dihalnih poti ali skozi kožo. Znaki zastrupitve so v veliki meri odvisni od vrste strupa in količine le tega v telesu. Splošni znaki zastrupitve so povečano slinjenje, bleda sluznica, bruhanje, driska, tresavica, krvavitev na koži, krči in omotica.

Že ob prvem sumu, da je prišlo do zastrupitve pri psu, je nujno potreben obisk veterinarja. Kot prva pomoč lahko psu ponudimo nekaj tabletk živalskega oglja, ki bo pomagalo pri nevtralizaciji prebavnega takta. Obenem pa je nujno potrebno, da vemo, s čim se je kuža zastrupil, saj bo s tem lahko veterinar predpisal primerno terapijo, ki bo pomagala odstraniti strup iz njegovega telesa.

Najpogostejše snovi, s katerimi se lahko kuža zastrupi, pa so strup za polže, podgane ali miši, človeška zdravila, strupene rastline, strupene živali, insekticidi, čistila in podobne snovi.

Poškodbe

Med najpogostejše situacije, ki se lahko zgodijo, so poškodbe telesa kužka. V to skupino spadajo površinske in globoke rane, krvavitve, zlomi, poškodbe tačk, tujki in piki insektov.

Pri ranah, bodisi gre za površinsko ali za globoko rano, je potrebno kužku nuditi prvo pomoč pred samim obiskom veterinarja. Ranam pristopimo s čistimi rokami in čistimi pripomočki. Le to dobro očistimo umazanije in jo pokrijemo s sterilno gazo do obiska veterinarja, ki bo rano dobro pregledal in jo oskrbel.

Krvavitve se lahko pojavijo na različnih predelih telesa. V kolikor gre za krvavitev iz arterije ali vene je nujno potrebno, da na rano pokrijemo s sterilno gazo in jo dobro prevežemo, da zaustavimo krvavitev. V vsakem primeru je ob krvavitvi nujno potreben obisk veterinarja in to čim prej.

Zlome uvrščamo med poškodbe, ki jih mora njuno oskrbeti veterinar. Le ta poškodovani del rentgensko poslika in na podlagi slik primerno oskrbi. Znaki zloma kosti pri psu so bolečine, oteklina na predelu zloma in nenormalen videz ter gibanje tega predela telesa. V primeru odprtega zloma je potrebno ta predel pokriti s sterilno gazo in kar se da hitro obiskati veterinarja.

Poškodbe šap spadajo med izredno pogoste poškodbe pri kužku. Tukaj lahko gre za rane ob izvleku tačke, poškodbe krempljev, rane na blazinicah tačk in podobne situacije. Prva pomoč, ki jo lahko nudimo v teh primerih, je, da na obolel predel položimo gazo in tačko dobro povijemo s povojem. Ob prihodu domov pa je seveda nujen obisk veterinarja, ki bo poškodbo temeljiteje oskrbel.

Tujki so tudi izredno pogost pojav pri psih, saj v telo lahko pridejo skozi nos, usta, oči ali preko ran. Priporočljivo je, da vsak tujek, ki je zašel v telo kužka, odstrani veterinar z izjemo v primeru, ko smo 100 % prepričani, da lahko le tega odstranimo varno in brez tveganj za kužka. V nasprotnem primeru je nujen obisk veterinarja, ki bo tujek odstranil in rano oskrbel.

Piki insektov sami po sebi niso med najnevarnejšimi situacijami, a vendar le nujno potrebni pozornosti, sploh v primerih, ko kuža morebiti naleti na gnezda insektov ali je nanje alergičen. V veliko primerih pa seveda lastniki sami ne vedo točno, ali je njegov kuža alergičen ali ni, zato je še toliko bolj pomembna pozornost nanje. Pik lahko sproži rdečino, oteklino, srbečico, koprivnico, bolečine v najslabšem primeru lahko sproži anafilaktičen šok. V tem primeru je urgenten obisk veterinarja, saj je za njegovo preživetje ključna vsaka minuta.  

Prva pomoč na poti

Znani pregovor pravi, da nesreča nikoli ne počiva, zato tudi je pomembno, da imamo v teh situacijah na voljo pripomočke za prvo pomoč. Komplet lahko naredimo sami doma in ga sestavimo kar sami. Priporočljivo je, da je v njem vedno kakšen povoj, sterilne gaze, fiziološka raztopina, gumijaste rokavice, pinceta, razkužilo, tablete živalskega oglja in zdravila, ki jih ima predpisana vaš hišni ljubljenček.

V vsakem takšnem primeru je nujno potrebno ohraniti mirnosti in ne padati v paniko. Skušajmo kužku nuditi prvo pomoč in hkrati najti čim hitreje ustrezno pomoč, ki bo poškodovanega kužka oskrbela in poskrbela za čimprejšnje okrevanje.

Vesna Kropf

Viri:

vcahospitals.com

www.memphisveterinaryspecialists.com

www.thekennelclub.org.uk

pets.webmd.com