Zakaj psi jedo zemljo?

Pasji dan je napolnjen z najrazličnejšimi aktivnostmi – naši kosmatinci raziskujejo okolico, vohajo, se družijo z drugimi psi, crkljajo s svojim človekom, igrajo z najrazličnejšimi igračami … Veliko pasjih početij je takšnih, da jih ljudje težje razumemo. Sprašujemo se recimo, zakaj naš štirinožec jé travo, ali pa, zakaj jé zemljo.

Strokovnjaki pravijo, da je veliko odvisno od tega, kako pogosto pes jé zemljo in v kakšnih količinah. Kljub temu, da se nam to zdi mogoče skrajno nenavadno, je povsem običajno, če vaš kuža občasno poizkusi malo zemlje.

Nekateri psi na vrtu kopljejo luknje raje kakor drugi, kar je odvisno od več dejavnikov. Nekateri pa si po vrtnarjenju privoščijo tudi posladek. Vsem je nekako jasno, da zemlja ni ravno najprimernejša hrana za naše štirinožce. Prav tako nima nekega posebno privlačnega vonja ali okusa. Zakaj je potem sploh všeč našim kosmatincem?

Zemlja v manjših količinah

Strokovnjaki pravijo, da je veliko odvisno od tega, kako pogosto pes jé zemljo in v kakšnih količinah. Kljub temu, da se nam to zdi mogoče skrajno nenavadno, je povsem običajno, če vaš kuža občasno poizkusi malo zemlje. To je eden izmed načinov, kako naši štirinožci raziskujejo svet in spoznavajo vse, kar jih obdaja.

Zemlja v večjih količinah

Če pes jé zemljo pogosto in v večjih količinah, pa je lahko to znak kakšne težave. Sploh, če kosmatinec ob tem nima nekega posebnega apetita za svojo običajno pasjo hrano. Lahko gre za motnjo prehranjevanja, ki jo imenujemo Pica. Da, prav ste prebrali – tudi psi imajo lahko motnje prehranjevanja! Pica je bolezen, pri kateri psi redno in pogosto jedo stvari, ki niso hrana. Te stvari so lahko najrazličnejše – leseno pohištvo, kovinski predmeti, plastične igrače, oblačila … vzroki za to motnjo so lahko psihični ali fizični. Pica je lahko pokazatelj stresa, anksioznosti in celo depresije pri psu, lahko pa namiguje na anemijo, pomanjkanje vitaminov, diabetes, poškodbe na možganih … Če sumite, da ima vaš štirinožec to motnjo, se vsekakor posvetujte z veterinarjem, saj lahko prinese resne probleme.

Razlog za pasje hranjenje z zemljo pa lahko tiči tudi drugje. Zelo pogosto se zgodi, da psu enostavno primanjkuje določenih hranil, ali pa imajo razdražen želodec in ga poskušajo umiriti. V obeh primerih boste zadevo najbolje rešili tako, da psu poiščete hrano, ki mu bo bolj ustrezala. Vsekakor pa se pred sprejemanjem kakršne koli odločitve posvetujte z veterinarjem.

Lahko zemlja psu škodi?

Kljub temu, da so razlogi, zakaj pes jé prst, lahko nevarni, zemlja sama po sebi načeloma ni škodljiva kosmatincu. So pa lahko nevarne kemikalije in pesticidi, ki se v zemlji lahko pojavijo. Pomembno je, da ste na to pozorni in psu nikakor ne pustite, da uživa zemljo, če niste prepričani, ali je bila s čimerkoli špricana in/ali gnojena.

Seveda je super, da psu pustite, da uživa svoje življenje in počne vse pasje stvari, v katerih uživa. A ne pozabite, da previdnost ni nikoli odveč in bodite pozorni na vse morebitne nevarnosti.

Veronika Sivka

VIRI:
https://www.rd.com/
https://www.hillspet.com/
https://www.dogsnaturallymagazine.com/