Zakaj psi jedo travo?

1058

Nič nenavadnega ni, da se naš kosmatinec občasno „pase“ na travi in najbrž je to doživel že vsak pasji lastnik. Ste se kdaj spraševali, zakaj je tako? Je to normalno, je kuža lačen, je to lahko znak zdravstvenih težav?

Čeprav to početje deluje nenavadno, je precej pogost pojav. Pasji predniki so sicer mesojedci, a so se naši kosmatinci skozi evolucijo razvili v vsejedce, kar pomeni, da jedo tudi rastline. Tudi v zgodovini so plan pasjih prednikov večinoma bile rastlinojede živali, zato so posledično rastline bile vedno v njihovem sistemu. Zato ni nič nenavadnega, da tudi danes domači pes poleg mesa potrebuje tudi rastlinske vire prehrane.

[members_only]

Imajo pa psi navadno na voljo ogromno okusnejše prehrane – zelenjavo, sadje, nekatera žita … Zakaj potem jedo travo? Razlogi so lahko različni. To vedenje je lahko samo znak dolgčasa. Možno je tudi, da je psu všeč okus ali tekstura trave. Če pa pes jé travo redno, je lahko to znak, da mu primanjkuje vlaknin. Zato preverite, kakšna je prehrana vašega kosmatinca in dodajte živila, ki so bogata z vlakninami.

Še en dokaj pogost pojav je, da kuža po hranjenju s travo bruha. Ali jim trava povzroča slabost? Brez skrbi; to je lahko tudi način, da pes umiri svoj razdražen želodec. Če jedo dolge bilke, jim lahko žgečka grlo, kar lahko privede do bruhanja. Pes lahko z bruhanjem pomiri razdražen želodec, če je pojedel kaj slabega. Če pa se to početje dogaja vsak dan, obstaja verjetnost, da ima kuža želodčne težave.

Če vaš pes samo igrivo žveklja travo, najbrž ni razloga za skrb. Prav tako ni nič takšnega, če se vsake toliko „pase“. Sama trava ni škodljiva psu. Problem lahko nastane, če je trava poškropljena, gnojena ali vsebuje kakršne koli druge kemikalije in strupe. Ti lahko privedejo do resnih težav pri psu, zato previdnost definitivno ni odveč. Ne pustite psu, da jé travo na mestih, ki jih ne poznate. V kolikor vas skrbi in ne poznate nobenega varnega travnatega območja, obstaja tudi trava, ki jo lahko posadite v lončku in je prav namenjena hišnim ljubljenčkom. Slednja pogosto vsebuje še dodatna hranila, ki bodo koristila vašemu kosmatincu.

Če pa se to vedenje pojavlja pogosto in je pes že skoraj obseden s travo, je pa mogoče smiselno, da se posvetujete s svojim veterinarjem in ugotovite, zakaj je temu tako.

[/members_only]

Veronika Sivka

Viri:
https://www.rd.com/advice/pets/why-dogs-eat-grass/
https://pets.webmd.com/dogs/why-do-dogs-eat-grass
https://www.akc.org/expert-advice/health/why-does-my-dog-eat-grass/