5 pasem vodnih psov

2083

Pasme vodnih psov prihajajo iz velike in raznovrstne družine srednje velikih psov, ki izstopajo po svoji kodrasti, puhasti dlaki, ki običajno tudi minimalno izpada. V preteklosti so bili vodni psi povezani z ribolovom in morjem. Običajno so ribičem pomagali privleči mreže polne rib, nazaj na čoln. Pozneje so se vodni psi s svojim energičnim temperamentom in inteligenco uspeli brez težav prilagoditi na drugačne aktivnosti in preživljanje prostega časa na kopnem. So zelo cenjeni, zvesti in prijazni pasji spremljevalci. Pa poglejmo nekaj pasem vodnih psov.

[members_only]
  1. Koder (pudelj)

Ne samo, da je koder znan kot ena od najbolj inteligentnih pasem na svetu, nasploh je to najbolj popularna pasma vodnega psa. Mnogo ljudi je mnenja, da izhaja koder iz Francije. Spet drugi pa menijo, da se je koder razvil iz pasme barbet. Običajno so kodri zelo igrivi, lahko prilagodljivi in učljivi psi. Nekoč so jih uporabljali za lov na vodne ptice.

  1. Barbet

Barbet, poznan tudi kot francoski vodni pes, velja za odličnega družabnika. Je srednje velikosti in ima dolgo, kodrasto dlako. Dlaka potrebuje vsakodnevno razčesavanje. Običajno je barbet zelo družaben in igriv pes.

Znano je, da je pasma barbet prednica vseh vodnih psov. Ta torej zelo stara pasma, izvira iz Francije. V Evropi je pridobila na priljubljenosti v 15. in 16. stoletju. Sprva so jih uporabljali za lov na divje vodne ptice.

  1. Romanski vodni pes (Lagotoo Romagnolo)

To so psi z izjemno inteligenco in visokim nivojem energije. Poleg obogatenega, aktivnega okolja potrebujejo vsakodnevno telesno in duševno stimulacijo. Imajo čudovito nakodrano in gosto dlako. So zelo zvesti in energični.

Izvor romanskega vodnega psa sega v Italijansko regijo Romagna. Nekoč je pasma živela v bližini močvirnih območij, kjer je lovila vodne ptice. Kasneje se je izkazalo, da je pasma odličen iskalec tartufov in sposoben ovčarski pes.

  1. Portugalski vodni pes

Še ena ljubka vodna pasma psa je pridobila na prepoznavnosti, ko si je mladička portugalskega vodnega psa, omislil Barack Obama. Poimenoval ga je Bo.  Znano je, da je ta pasma mirnega značaja in odličnih plavalnih dispozicij. Obstajata dve vrsti dlake, portugalskega vodnega psa: kodrasta ali valovita.

Pasma naj bi se najprej razvila na jugu Portugalske, v pokrajini Algarve. Na jug države, bi naj podobne pse s seboj prinesli muslimanski trgovci. Kasneje je na izgled pasme vplivala tudi pasma barbet.

  1. Ameriški vodni španjel

Je srednje velik pes. Ameriški vodni španjel je običajno zelo inteligenten in igriv. Znan je po svojem močnem karakterju, zato je potrebno, da ste pri treningu in vzgoji dosledni in potrpežljivi.

Poreklo ameriškega vodnega španjela sega v leto 1800. Povezano je s porastom priljubljenosti komercialnega lova na ptice. Predniki te pasme niso natančno znani. Verjetno so med seboj križali španskega vodnega psa, poljskega španjela in že izumrlega angleškega vodnega španjela.

[/members_only]

Drobne Deja

Viri:
https://www.petguide.com