Kako vzpostaviti red v gospodinjstvu, kjer živi več psov?

Za vse skrbnike psov je preživljanje svojega prostega časa s štirinožnim prijateljem eden od najpomembnejših delov življenja. In ko enkrat spoznamo veličino pasje ljubezni, se zgodi, da je potrebno srečo deliti. In ker nas naši pasji nadobudneži tako razveseljujejo, se marsikateri od ljubečih skrbnikov odloči, da poveča svojo pasjo ekipo. Tako dandanes obstaja mnogo gospodinjstev, kjer ne živi samo en pes, ampak tudi trije ali štirje.

Če želite sebi in svojim kužkom omogočiti bolj kakovostno življenje, je pomembno, da upoštevate nekaj ključev, ki vodijo do srečnega pasjega doma.

Ne glede na dogodke, po katerih so kužki prišli v vaše življenje, se čarovnija lahko začne. A ne tako hitro. Če ste rojeni pod srečno zvezdo, je zelo mogoče, da se vaši kužki dobro razumejo med seboj že od prvega dne. Lahko pa se seveda tudi zgodi, da si niso najbolj povšeči ali se celo ne prenesejo. Kakorkoli se razplete, z velikim številom psov v gospodinjstvu bodite  vedno pripravljeni na pestro in razburljivo življenje z vašimi kosmatinci.

Vzpostavljanje reda in miru

Nedavne raziskave med skrbniki psov so pokazale, da gospodinjstva z več psi rastejo hitreje kot drugi segmenti trga hišnih ljubljenčkov.

Če ste danes torej eden od milijon skrbnikov več psov v Evropi, si lahko oddahnete. Z našimi nasveti, se boste zagotovo oborožili z znanjem, ki bo koristno tako za vas, kot tudi za vaše hišne ljubljenčke.

Če želite sebi in svojim kužkom omogočiti bolj kakovostno življenje, je pomembno, da upoštevate nekaj ključev, ki vodijo do srečnega pasjega doma.

  • Pomembno je, da so kužki v vašem domu sterilizirani ali kastrirani.
  • Psi se med seboj pogosto spopadejo zaradi stresa. Poskrbite, da bo okolje, kjer živite, čim bolj sproščeno, brez stresa.
  • Preučite telesno govorico svojih psov in, skladno z njo, ukrepajte predčasno.
  • Bodite dosledni pri ukazih. Kužke tudi vsakodnevno trenirajte, da spoznajo ukaze in jih upoštevajo.
  • Bodite mirni in potrpežljivi.
  • Zatrite težave v začetku.
  • Poskrbite za ustrezno pozornost, igro, vadbo in duševno stimulacijo z vsakim kužkom posebej in z vsemi skupaj.
  • Če imate v svojem gospodinjstvu psa, ki se ne razumeta in sta celo kdaj drug do drugega agresivna, ju nikar ne ločujte. Izolacija kužke samo še spodbudi k agresiji in stresu.
  • Delajte na socializaciji vse psov.
  • Vzpostavite red pri večerji in spalnih navadah.

Govorica pasjega telesa

Učenje in prepoznavanje govorice telesa vašega kosmatinca je pomembno tudi, če imate samo enega psa. Predstavljajte si, kako ključno je, če imate dva ali več psov, ki ne komunicirajo samo z vami, ampak tudi med seboj.

Govorica pasjega telesa deluje na podlagi znakov, ki jih vsi poznamo. To so običajno znaki sproščenosti, dostopnosti, želje po igri, želje po ljubkovanju. Obstajajo pa tudi znaki, na katere moramo biti pozorni. To so razni opozorilni znaki, kot sta strah in agresija ( ukrivljen rep, naježenost dlake, hitro dihanje …).

Tudi stres lahko med psi povzroči napetosti. Pomembno je, da poskrbite, da ima vsak izmed vaših kužkov svojo posodo za hrano in vodo, svojo posteljo in svoje igrače. Prav tako je ključnega pomena, da prejme vsak izmed kužkov enako količino pozornosti od vas ali osebe, na katero so najbolj navezani. Vse to je ključnega pomena, da se izognetu stresu v vašem gospodinjstvu in psom omogočite enak dostop do vsega, kar jim je pomembno.

Čas za hranjenje in spanje

Če za svoje kužke uporabljate kletke, je dobro, da vsem postrežete obroke v njihovi kletki. Če ne, pa je priporočeno, da pse hranite ločeno. S tem preprečite neprostovoljno deljenje obrokov in neposredno krajo hrane. Posledica nenadzorovanega hranjenja je lahko, da en kuža poje preveč, medtem ko drugi ne dobi dovolj hrane.

Če nimate dovolj prostorov, da bi pse hranili ločeno, potem je priporočljivo mednje postaviti kakšno oviro, ki je ne bodo mogli zlahka prestaviti. Nekateri uporabljajo otroška vrata, drugi doma narejene pregrade ali škatle. Nekateri pa preprosto hranijo pse vsakega v svojem kotu sobe in hranjenje ves čas nadzorujejo.

Številna gospodinjstva, ki imajo več psov, uporabljajo za trening zaboje oz. kletke. Mnogi psi so kletke navajeni in se v njej počutijo varne. Številni skrbniki, pa imajo mnogo predsodkov do kletk. To je vsekakor stvar osebne odločitve. Potrebno pa je opozoriti, da je kletka oz. zaboj za psa varna in dobra stvar za kužka. Pomembno je, da kletko uporabljamo le za stvari, ki se v njej počnejo. To je hranjenje, spanje, prevoz ali umirjanje. Kletke nikakor ni nikoli ne smemo uporabljati tako, da kuža v njej preživi cel dan ali še več.

Preden torej spravite vse kužke spat, se prepričajte, da je njihovo mesto za spanje udobno, primerno veliko, varno, prijetno in zaščiteno pred mrazom, vročino in vlago.

Vadba in osnovni ukazi, ki jih morajo poznati vaši psi

Če želite, da je življenje vas in vaših  hišnih ljubljenčkov harmonično, je pomembno, da okrepite treninge pozitivne motivacije.Če želite, da je življenje vas in vaših  hišnih ljubljenčkov harmonično, je pomembno, da okrepite treninge pozitivne motivacije.

Naučite svoje kužke ukaza »počakaj«. To je ključnega pomena za več situacij, v kateri se boste znašli. Tudi ko se odpravljate na sprehod ali v avto, naj vsak kuža počaka na vrsto. Pri tem vam bodo vsaj v začetku prav prišli kakšni priboljški za katere veste, da jih imajo vaši kužki radi.

Naučite svoje kužke ukaza »dovolj«. S tem boste preprečili, da dela nekaj, kar naj ne bi.

Pomembno je, da svoje kužke naučite in hkrati trenirate trening poslušnosti skozi igro. S tem dodatno motivirate njihove misli in spodbudite večje pomnjenje ukazov.

Ko vaši kužki osnovne ukaze že poznajo in jih dosledno izvajajo, pa se lahko z njimi še malo poigrate. Poskusite jih vse skupaj ali vsakega posebej naučiti nekaj zabavnih trikov. S tem boste okrepili odnos med vami in tudi odnos med njimi. Skupna igra in učenje namreč krepi odnose vseh prisotnih v gospodinjstvu.

Soočanje s težavami v obnašanju

Če se eden kuža ne razume z drugim ali z vsemi kužki v vašem gospodinjstvu, je to neprijetno za vse člane vaše družine. A namesto, da v jezi kaznujete svojega kužka, ki ima težave z obnašanjem, raje razmislite, kako mu pomagati in kako vzpostaviti prijetnejše vzdušje.

Začnite s treningom pozitivne motivacije. Poskusite mu približati vse člane vaše pasje in človeške družine na pozitiven, miren način. Posvetite mu dovolj časa, ali pozorno preberite njegovo govorico telesa. Kdaj se počuti ranljiv? Kdaj renči? Kdaj laja? Kdaj ne pusti nikogar blizu, kdaj se bori proti vsem? Poskušajte priti temu do dna. Nato znova pričnite z njegovo socializacijo in ga nagradite vsakič, ko se bo na nove izzive odzval pozitivno.

Tudi psi, ki živijo v vsakodnevnem sožitju in sreči, se tu in tam sporečejo in spopadejo. Ko se to zgodi, je najbolje, da poskušate prepir čim prej ločiti. Pri tem ne kričite in ne zganjajte panike. Mirno stopite med svoje pse in ostanite odločni.  Nikakor jih ne zapirajte vsakega v svoj prostor. To bo prepir še poslabšalo. Izolacija namreč v kužkih zbudi močan občutek maščevalnosti in agresije. Ostanite odločni in če kužki še poskušajo s prepiri, izvajajte ukaze, ki jih poznajo in jih ubogajo. Vedno morajo vedeti, da ste vi vodja krdela.

Če ste skrbnik enega psa in razmišljate, da bi medse sprejeli še kakšnega kužka ali dva, dobro premislite. Zavedajte se, da je vzdrževanje odnosa s samo enim kužkom mnogo manj komplicirano in lažje kot skrb za več kosmatincev. Če vas to še vedno ne ustavi, pa poskrbite, da boste razumeli in spoznali vsakega kužka v vašem gospodinjstvu posebej. Ključ do uspešnega sobivanja je namreč v harmoniji in dobrih odnosih.

Deja Drobne

Viri:
https://thebark.com/
https://www.whole-dog-journal.com/
https://superpetparent.com/