Vzgoja za začetnike: Bonton na vrvici

1751

bonton-na-vrviciLastniki psov seveda zelo dobro vemo, da bi po zakonu morali biti psi na javnih površinah vedno na vrvici, kljub temu pa najverjetneje vsi svoje pasje prijatelje tu in tam spustimo s povodca, da jim omogočimo prosto gibanje in raziskovanje okolice. Zavedati pa se moramo, da obstaja nekaj pravil, ki bi jih morali vsi upoštevati, če želimo biti obzirni do drugih sprehajalcev, tako štiri- kot tudi dvonožnih.

[members_only]

Vse se začne z izbiro primernega povodca. Kakšen povodec boste izbrali, je odvisno predvsem od vaših navad na sprehodu. Razmisliti morate, ali boste kužku dovolili, da se s povodcem tudi igra, ali pa vas to moti. Če imate namreč navado, da se na sprehodu veliko igrate, lahko razmislite o tako imenovanem motivacijskem povodcu, ki je narejen iz flisa in ga lahko uporabite tudi kot pasjo igračo. Bo kuža povodcu dalj časa ali zgolj toliko, da varno pridete čez cesto? Za daljše sprehode morate razmisliti o daljši vrvici, ki bo psu omogočila vsaj nekoliko prostega gibanja, lahko pa se odločite tudi za fleksi. Če pa bo kuža pripet manj časa, je bolj priročno, da je tudi povodec krajši. Za tiste, ki so pripeti res zelo malo časa, obstaja tudi tako imenovani »slip« povodec, z vgrajeno ovratnico, ki omogoča zelo enostavno snemanje in pospravljanje v žep.

Ne glede na to, koliko časa je na sprehodu kuža pripet, pa je prav, da čisto vsak kuža in njegov vodnik poznata nekaj osnovnih pravil, ki veljajo med uporabniki sprehajalnih poti. Prav je, da vaš pasji prijatelj na sprehodu ne nadleguje ostalih ljudi in psov, posebno tistih, ki vam že na daleč s telesno govorico nakazujejo, da si ne želijo srečanja z vašim psom. Tudi če se vaš odvezan kuža nima navade oddaljevati od vas, je prav, da ga v tem primeru privežete in dovolite brezskrben prehod ostalim mimoidočim. Kužka, ki nima zanesljivega odpoklica, na sprehodih ni varno spuščati s povodca. V tem primeru boste morali vaditi odpoklic na dolgi vrvici, dokler težave ne odpravite, pa kužka sprehajati na povodcu.

Kužka morate privezati tudi, kadar se vam približuje drug pes na povodcu. Zavedati se morate, da nekateri psi morda niso tako družabni kot vaš, lahko so plašni ali agresivni, vsekakor pa so na povodcu z razlogom – njihov vodnik najverjetneje ne želi, da bi ga drugi kužki »pozdravili«, sicer bi tudi svojega psa odpel s povodca. V zadnjih letih se je razvila tudi navada, da ljudje takšnim psom na povodec navežejo trak rumene barve. Navada sicer še ni v pogosti uporabi, če pa slučajno opazite rumen trak na povodcu, naj vam bo to znak, da se vam približuje kuža, ki potrebuje svoj osebni prostor. Na splošno pa morate svojega psa poklicati in privezati na povodec takoj, ko opazite, da se vam približuje drug privezan pes. Tudi po tem, ko ste kužka privezali, pa se drugemu privezanemu kužku ne približujete, če vam njegov vodnik tega izrecno ne dovoli.

Kadar se sprehajate s privezanim psom, bo za oba najbolj udobno, če bo kuža razumel, da na se povodcu ne vleče in da naj hodi dovolj blizu vas, da je povodec vedno ohlapen. Te vaje lahko kužka zelo preprosto naučite, priporočljivo pa je, da začnete te veščine učiti že mladega kužka, ki je šele prišel v vaš dom. Vsakič, ko kuža napne povodec, se ustavite ali celo spremenite svojo smer. Kuža se bo tako naučil, da na cilj najhitreje pride, če hodi ob svojem vodniku, vleka pa ga samo upočasnjuje. Obstajajo tudi pripomočki proti vlečenju, vendar pa se morate o njihovi uporabi posvetovati s prodajalcem ali inštruktorjem v pasji šoli, saj lahko z njihovo napačno uporabo včasih naredite več škode kot koristi.

[/members_only]

Barbara Rozman Lužaič

Objavljeno v enaindvajseti številki revije Kužek