Avstralski ovčar

9907

Avstralski-ovcarPrimeren za:
zelo aktivne ljudi
družine s starejšimi otroki
športnike
planince, kmetovalce in živinorejce

Na kratko o avstralskem ovčarju:
aktiven
izredno inteligenten
dobrosrčen
živahen
zaščitniški

Posebne zahteve:
Ta delovna pasma potrebuje ogromno fizične aktivnosti in mentalne zaposlitve. Idealna za športnike, ni pa najbolj primerna za bivanje v stanovanju.

Zgodovina

Kljub svojemu imenu, avstralski ovčar ne izvira iz Avstralije, pač pa se je najverjetneje razvil v Pirenejih, med Španijo in Francijo. V ZDA so pse uporabljali kot ovčarske pse na rančih. Glavni predniki pasme so najbolj verjetno španski psi, ki so jih izvažali v Ameriko in Avstralijo, kjer so jih domačini na neki točki najverjetneje nadalje križali s tamkajšnjimi ovčarji. Pasma, kot jo poznamo danes, ima številne naravne talente: sledenje, ovčarske veščine, varovanje, odkrivanje narkotikov, iskanje pogrešanih oseb in reševanje. Ima zelo prilagodljivo osebnost, je izjemno poslušna ter ima se odlično izkaže tudi v vseh disciplinah pasjih športov.

Videz

Avstralski ovčar je srednje velik, močan, dobro uravnotežen pes. Ušesa so visoko nastavljena na strani glave, trikotne oblike in rahlo zaobljena na konicah. Gobec je zašiljen, enako dolg ali nekoliko krajši kot zadnji del lobanje, zobje pa so postavljeni v raven ali škarjast ugriz. Oči so ovalne oblike in srednje velikosti. Barve oči so lahko rjave, modre, oranžne ali kombinacija barv, vključno z lisami in marmorirane. Kožuh je srednje teksture, raven ali rahlo valovit, odporen na vremenske vplive. Dlaka je zmerno dolga, z gosto podlanko. Zmerna griva okoli vratu je bolj izrazita pri samcih kot pri samicah. Telo psa mora biti nekoliko daljše od njegove višine, prednje noge pa so ravne in pravokotne na podlago. Tace so ovalne, kompaktne z obokanimi prsti. Rep ne sme biti daljši od 10 cmentimetrov.

Barve dlake so modra melirana, črna, rdeča melirana (jeterna), rdeča z belimi lisami ali brez, z bež oznakami. Telesna višina samcev je med 51 in 58 cm, samic pa med 46 in 53 cm, povprečna telesna teža psa pa se giblje med 18 in 29 kg.

Temperament

Avstralski ovčar je aktiven, dinamičen, energičen pes, ki vse življenje ostane mladosten. Je zelo pogumen in odličen čuvaj. Uživa v delu, je prijazen do otrok, zvest, ljubezniv, živahen in zelo zaščitniški pes. Avstralski ovčar velja za enega izmed najbolj inteligentnih in učljivih psov. Čeprav je lahko nekoliko agresiven pri delu, pa je vedno zelo nežen v interakciji s človekom. Ta pasma nikakor ni pasma, ki ves dan poležava in ji je dovolj le en 15-minutni dnevni sprehod. Zahteva ogromno fizične in mentalne aktivnosti, saj je to delovni pes, s pastirskimi in ovčarskimi sposobnostmi. Ob pomanjkanju telesne in duševne vadbe in stimulacije lahko postane destruktiven, živčen in problematičen. Načeloma je pasma le redko agresivna.

Zdravje in nega

Gen, ki pasmi omogoča lepo melirano barvo dlake, pa žal pogosto povzroča tudi slepoto in gluhost. Pasma je sicer nagnjena tudi k displaziji kolkov, preobčutljivosti na določena zdravila, okvaram hrbtenjače, očesnim mrenam, nosnemu sončnemu dermatitisu, epilepsiji in PRA. Sicer pa ima, ob odgovorni vzreji, relativno dolgo življenjsko dobo, v povprečju od 12 do 15 let.

Dlaka potrebuje relativno malo pozornosti glede na dolžino. Svetuje se redno krtačenje, kopanje pa izvajajte le, kadar je to res nujno potrebno. Odpadanje dlake je povprečno.

Viri:
dogster.com
nextdaypets.com
dogbreedslist.info
petfinder.com
dogbreedinfo.com