Vzgoja mestnega psa

Pasja šola Bajka je v zamislih njenih ustanovnih članov nastajala kar nekaj let. Inštruktorica Alenka je zamisel o mestnem psu želela uvesti v dveh društvih, a togost šolskih programov tega ni dopuščala. Ko so se med prijatelji začeli kazati pozitivni učinki šolanja mestnega psa in so se že našli posnemovalci, smo se odločili, da bomo temu dali ime in smo ustanovili Športno kinološko društvo Bajka.

Vzgoja mestnega psa se začne prvi dan, ko dobimo mladička. Vloga psa v današnjih dneh se je spremenila. Pes je postal naš spremljevalec in ga imamo vedno in povsod s seboj. Zato ga moramo vzgojiti tako, da nam bo v ponos in bomo šli lahko z njim res povsod. Lastniki psov slej ko prej najdejo družbo med seboj in tako kot se družijo ljudje, se družijo tudi njihovi psi. Zato je potrebno pse naučiti pravilnega druženja med psi. Druženje pa pomeni pasjo igro in upoštevanje lastnika v družbi drugih psov. Hkrati pa gre čedalje več lastnikov psov z njimi tudi na kavo, kosilo. Psa moramo vzgojiti v pasjega meščana, ki se bo znal obnašati tudi v gostilni. To lahko naredimo le tako, da začnemo že takoj, ko dobimo mladička.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Alenka Klemenčič

 

Objavljeno v šesti številki revije Kužek