VIDEO: Kako izbrati primerno pasmo psa zase?

1075

Pasme psov so si med seboj različne; ne samo po videzu, temveč tudi po potrebah, energiji, učljivosti, volji do dela… V poplavi pasem se bodočim lastnikom pogosto poraja vprašanje: Kako sploh izbrati pasmo psa zase?

Ko se vprašate, kako izbrati pasmo psa zase, si najprej postavite vprašanje; kakšnega psa želite? Koliko ur ste pripravljeni preživeti zunaj? Imate ali načrtujete otroke? Koliko časa ste pripravljeni vložiti za nego dlake? Dobro razmislite in se pogovorite z ostalimi člani gospodinjstva, da vsaj približno dobite sliko, kakšnega kosmatinca bi si želeli.

Izbira pasme psa zagotovo ni enostavna odločitev, zato smo vam pripravili vodič, ki vam bo pri tem pomagal.

Pes čuvaj

Če si želite psa čuvaja, ki bo varoval vaš dom, bi vam morda ustrezali rotvajlerji, dobermani ali nemški ovčarji. Vsi tej psi so znani kot psi čuvaji. A pozor; tak pes potrebuje tudi dosledno vzgojo ter veliko gibanja in mentalne zaposlitve.

Družinski pes

Mogoče imate veliko družino, ali pa se vam je ravno pridružil novorojenček in si želite dobrega družinskega psa. Če se v tem opisuje najdete, je lahko dobra izbira za vas labradorec ali zlati prinašalec. Če vas skrbi njuna velikost, razmislite tudi o angleškem braku (beaglu). Sicer pa se ob ustrezni vzgoji marsikatera pasma izkaže kot super družinska pasma.

Aktiven pes

Najraje se bosta z vami na dolge tekaške preizkušnje podala pointer ali angleški seter. Z veseljem se vam bo pridružil tudi jack russell terier. Preverite, katere so ostale pasme psov z največ energije.

Pes za poležavanje

Če iščete psa, ki vam bo delal družbo na kavču, ob dobri seriji in pokovki, bosta zagotovo dobra izbira francoski buldog ali maltežan. Z veseljem bosta poležavala z vami, v nasprotju z aktivnimi pasmami, ki jim tak življenski slog ne ustreza povsem.

Psi za starejše

Dobra izbira za upokojence bodo nedvomno bostonski terier, mops ali kavalir kralja Karla. So ljubeči in igrivi, hkrati pa ne potrebujejo veliko aktivnosti.

Psi za majhno stanovanje

Vsaka pasma ni primerna za majhno stanovanje, zmotno pa je prepričanje, da o tem odloča velikost psa. Jack russell terier je denimo manjše rasti, pa potrebuje več gibanja, kakor marsikatera večja pasma. Po drugi strani pa so nemške doge precej umirjene in so lahko brez težav z vami na kavču – če imate seveda dovolj velik kavč. Če živite v majhnem prostoru, razmislite o pasmah, kot sta yorkshirski terier ali buldog.

Psi, ki se razumejo z ostalimi živalmi

Prinašalci, borderski ovčarji in kavalirji imajo radi družbo za igro, zato se bodo verjetno dobro ujeli tudi z drugimi kosmatinci v vašem domu. Pri vsakemu psu pa je pomembno, da poskrbite za zgodnjo socializacijo.

Psi, ki imajo raje toplejše podnebje

Če živite v toplem kraju, kjer so temperature skozi celo leto visoke, bo v tem najbolj uživala večina terierjev. Tako podnebje pa najbrž ne bo ustrezalo bernardincem, bokserjem in samojedom.

Psi, ki imajo radi hladnejše podnebje

Pasme, ki pa imajo gosto dlako s podlako in večji odstotek telesne maš
obe, se dobro znajdejo tudi v hladnejših podnebjih. Z vami bodo na snegu najbolj uživali malamuti, bernardinci, haskiji ali samojedi.

“Hipoalergeni” psi

Ste alergični na pasjo dlako? Obstajajo pasme, ki povzročajo alergikom manjše težave, kot nekatere druge. Če se tudi sami spopadate z omenjeno alergijo, se izogibajte nemškim ovčarjem, ki zaradi velike količine odmrlih kožnih celic v dlaki, lahko povzročajo močnejše alergijske reakcije. Z veseljem pa vam bo družbo delal pritlikavi šnavcer.

Psi za novopečene lastnike

Ko se za psa odločate prvič, je lahko izbira pasme precej stresna odločitev. Če si želite zvestega prijatelja in ne preveč zahtevnega psa, so lahko odlična izbira labradorci ali pudlji.

Prav vsak pes pa bo od nas zahteval vsak dan nekaj pozornosti, družbe in sprehodov. Za psa potrebujemo dovolj časa, prostora in tudi financ. Pred nakupom ali posvojitvijo dobro razmislite, ali bi bili kos vlogi pasjega lastnika.

N. S.