Kaj morate vedeti, če si želite dalmatinca?

2079

Le kdo ne pozna belega psa s črnimi pikami? Da, to je dalmatinec! Pasma je postala svetovno znana s pomočjo zgodbe 101 dalmatinec, ki jo otroci poznajo še danes. Bodo pa otroci danes pasmo prepoznali tudi po risanki Tačke na patrulji, v kateri prav tako blesti dalmatinec Marshall.

Ravno zaradi pojavljanja na malih zaslonih so ti psi v zadnjih desetletjih postali pogosta izbira družin z otroci. Ker pa se žal mnogo ljudi pred nakupom ni ustrezno pozanimalo o potrebah pasme, so bila zavetišča praktično zasuta z dalmatinci. Da se takim dogodkom čim bolj izognemo, vam tokrat predstavljamo dejstva, ki jih morate poznati, preden v svoj dom sprejmete dalmatinca.

Dalmatinec je delovna pasma

V preteklosti so dalmatince uporabljali na več različnih področjih; pomagali so lovcem, gasilcem, vojakom ter celo pastirjem. Še danes so ti psi izjemno vsestranski, pametni in uspešni v različnih kinoloških disciplinah. Ob ustrezni motivaciji bodo z veseljem sodelovali s človekom in se učili novih stvari.

V primeru, da pes dnevno ne bo imel dovolj mentalne zaposlitve, se to lahko kaže z neželenim vedenjem, kot je kopanje lukenj, preganjanje manjših živali, uničevanje pohištva, celo agresija.

Imajo veliko energije

Pasma nedvomno sodi med tiste, ki imajo veliko energije. Dalmatinec dnevno potrebuje veliko gibanja; sprehodi v naravo, igra… Idealen dom zanj je hiša z vrtom, na katerem se bosta skupaj igrala in podila. Zaradi svoje dlake, pa tudi družabnega značaja, dalmatinec absolutno ni primeren za zunanje bivanje. 

Nekoliko manj primerni so za stanovanje, ni pa to ne mogoče. Poskrbeti moramo le, da kljub bivanju v stanovanju kuža preživi dovolj časa zunaj.

Radi odtavajo

Dalmatinci so pogumni in radovedni, zato bodo na sprehodu brez težav odtavali po svoje. Pomembno je torej, da imate psa vedno pod kontrolo; če je kuža spuščen, naj bo to samo na ograjenem dvorišču. Za sprehode v naravo pa si lahko pomagate s slednim povodcem.

Priporočljivo je tudi, da psa že od malega redno in dosledno navajate odpoklica.

Do tujcev so lahko zadržani

Kljub temu, da je pasma zelo ljubeča do svoje družine, so dalmatinci lahko nekoliko zadržani do tujcev. Pomembna je zgodnja socializacija in čim več pozitivnih izkušenj z neznanci, da kuža kot odrasel ne bo imel težav. Priporočamo tudi obisk kvalitetne pasje šole.

Nagnjeni so k nekaterim zdravstvenim težavam

Zelo pogosta težava pri dalmatincih je gluhota, so pa nagnjeni tudi k nekaterim drugim zdravstvenim težavam, kot so alergije, displazija kolkov ter težave z urinarnim traktom. V izogib težavam je pomembno, da psa kupujete pri preverjenem vzreditelju, ki bo paril samo zdrave in stabilne predstavnike pasme.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:

www.thomaslabs.com

www.dogtime.com