Kako skrbeti za starejšega psa?

582

Staranje je običajen del življenja in v določenem trenutku vsi psi postanejo starejši. Pomembno je vedeti, da imajo starejši psi drugačne zahteve glede nege kot mladi. Kljub temu staranje ni smrtna obsodba in psi lahko zlata leta preživijo zdravi in ​​srečni. V pomoč bomo pri tem z vami delili nekaj nasvetov, kako skrbeti za starejšega psa.

Kaj se zgodi med staranjem?

Ko se psi starajo, imajo vse manj energije, razvijejo se jim lahko težave s sluhom, njihovi organi pa bodo sčasoma prenehali delovati. To pomeni, da imajo starejši psi večje tveganje za obolenje ledvic ali jeter, sladkorno bolezen ali debelost.

Vsi psi se ne štejejo za starejše v isti starosti. Starost je odvisna predvsem od pasme in edinstvenih lastnosti psa. Majhne pasme se štejejo za stare, ko so stare 10 ali 11 let. Srednje velike pasme, kot je zlati prinašalec, postanejo starejše v starosti 8-10 let, velikanske pasme pa se štejejo za stare okoli 5. ali 6. leta. Vendar ne pozabite, da genetika in življenjski slog vašega psa igrata pomembno vlogo pri procesu staranja.

Kako skrbeti za starejšega psa?

Starejši psi imajo drugačne zahteve glede nege kot odrasli psi in mladički. Da bi zagotovili najboljšo možno oskrbo starejših psov, boste morali nekatere stvari izvesti nekoliko drugače, da boste svojega kosmatinca ohranili zdravega.

Prehrana primerna njegovi starosti

Uravnotežena prehrana igra veliko vlogo pri ohranjanju zdravja vašega psa tudi v starosti.

Starejši psi imajo večje tveganje za razvoj debelosti, saj nimajo več iste ravni energije kot prej. Zato je pomembno, da poiščete najboljšo hrano za pse, ki je posebej zasnovana za starejše pse, da preprečite povečanje telesne mase. Te imajo pogosto malo maščob in imajo manj kalorij, ki bodo dopolnile prehranske potrebe vašega psa.

Redna vadba

Redna vadba bo vašemu psu pomagala ohraniti idealno težo, prav tako pa bo blagodejno vplivala na njegovo splošno zdravstveno stanje.

Zelo pomembno je, da ste pri vadbi vašega psa potrpežljivi. Z vadbo začnite počasi, vzdržljivost psa pa gradite z rednimi sprehodi in počasnimi teki, če lahko vaš pes teče.

Redni obiski veterinarja

Redni obiski pri veterinarju so ena najpomembnejših stvari pri oskrbi vašega seniorčka. S staranjem vašega štirinožca njegov imunski sistem oslabi, zaradi česar je bolj nagnjen k različnim boleznim.

Večina veterinarjev priporoča, da starejšega psa vodite na redne preglede enkrat na šest mesecev. To bo vašemu veterinarju omogočilo, da na začetku ugotovi, ali je kaj narobe in psu priskrbi ustrezno zdravljenje.

Ustna higiena

Večina starejših psov v odraslem življenju ne dobi ustrezne zobozdravstvene oskrbe, zato prizor starejšega psa z manjkajočimi zobmi ni nobena redkost. Ustna higiena je pomemben del nege in jo je treba redno izvajati, že od malih nog.

Cepljenje in zaščita pred paraziti

Starost vašega psa ne pomeni, da lahko pozabite na zaščito pred bolhami, klopi in drugimi zajedavci. Nadaljevati morate z ustrezno zaščito, tako kot prej.

Ko pa gre za cepiva, jih starejši psi ne potrebujejo v istih časovnih presledkih. Običajno zadostuje enkrat na tri leta, vendar se morate posvetovati z veterinarjem, saj bo vedel, kaj je najbolje za potrebe vašega psa.

Dosledna nega

S staranjem vašega psa se starata tudi njegova dlaka in koža. Nekoč razkošna in sijoča ​​dlaka lahko postane dolgočasna in krhka. Starejši lahko trpijo tudi zaradi suhe, luskaste in razdražene kože, ki se lahko poslabša, če se ne neguje pravilno.

To pomeni, da boste morali psa redno krtačiti, pri kopanju pa uporabljajte samo naravne šampone, ki bodo negovali in zdravili razdraženo kožo in dlako.

Starost vseh psov enaka, zagotovo pa je, da se vsi kdaj postarajo. Staranje je naraven proces in vsak lastnik mora biti nanj pripravljen.

Svojega psa obravnavajte kot svojega najboljšega prijatelja, ki si vsak dan zasluži vašo ljubezen in pozornost.

 

Manca Novak

 

VIRI:

https://blog.petcube.com