Življenje gluhega psa

1417

Ste pri vašem psu opazili, da ignorira vaše klice in verbalne ukaze? Se ne odziva na glasne zvoke ali zvoke, ki so ga včasih vznemirjali, pogosto spi, zmajuje in stresa z glavo? To so le nekateri znaki izgube sluha pri psih. Sluh je pomembno čutilo pri psih, kaj pa se zgodi, ko pes ogluši ali pa se gluh že skoti? Ima gluh pes lahko normalno življenje?

Razlogi za izgubo sluha

Razlogi so lahko različni. Nekateri se gluhi že skotijo, lahko imajo vneta ušesa, ali le umazana, sluhu lahko škodijo tudi nekatera zdravila in antibiotiki. Ali pa pes ogluši zaradi starosti

Nekatere pasme so že same po sebi nagnjene k gluhoti. Ena najbolj znanih takih pasem so dalmatinci.

Ob znakih naštetih zgoraj, vam svetujemo, da obiščete veterinarja, ki bo vašemu kužku postavil ustrezno diagnozo.

Kako trenirati gluhega psa?

Treniranje je lahko velik izziv, ki mu vsi niso kos. A kljub temu so gluhi psi zelo prilagodljivi in iznajdljivi, njihovo delovanje prilagodijo z drugimi čutili. Naši ukazi pa naj temeljijo na neverbalni komunikaciji.

Nekateri lastniki svoje gluhe pse naučijo celo znakovnega jezika. S pomočjo baterijske svetilke pa si lahko pomagamo, da pridobimo pozornost gluhega psa. Svetilka lahko služi tudi na mesto klikerja. Najbolj pomembno pa je, da smo potrpežljivi.

Gluh pes in življenje z njim – nekaj smernic

  • Psi nimajo sposobnosti, da bi se smilili sami sebi, zato tudi mi ne bi smeli početi tega namesto njih, saj lahko s tem naredimo več škode kot koristi.

  • Na sprehodih imejte psa ves čas na povodcu, saj ne morejo slišati nevarnosti, kot je npr. avto.

  • Gluh pes naj ima na ovratnici napisano, da je gluh in telefonsko številko lastnika, v primeru, da se izgubi. Priročen pa je tudi zvonček na ovratnici, ki lastniku omogoča, da psa sliši kje se nahaja.

  • Preden odidete iz stanovanja, s tem seznanite tudi svojega ljubljenčka.

  • Bodite pazljivi pri zbujanju gluhega psa. Pomagate si lahko tako:

  1. da nastavite hrano pod smrček,

  2. da ga nežno pobožate po telesu, ne po glavi,

  3. da si pomagate s svetilko, ki jo prižgete in ugasnete,

  4. trdneje hodite po tleh, saj s tem sproščate vibracije, ki jih bo pes začutil.

Gluhi psi tudi težje dobijo dom, včasih pa se jim le nasmehne sreča in spoznajo svojo sorodno dušo. Če tudi vi razmišljate o posvojitvi psa, dajte priložnost in spoznajte tudi gluhe kužke.

Kljub temu, da ima gluh pes posebne potrebe še ne pomeni, da ne more živeti normalno. Z njim bodite bolj potrpežljivi in mu omogočite kar se da lepo življenje, on pa vam bo z ljubeznijo dvakrat več vrnil nazaj.

Eva Tomažin

VIRI:

www.thebark.com

www.forevervets.com

www.dogster.com