Jesenske nevarnosti za psa

569

Prvi jesenski dan je pred vrati in s tem se približujejo tudi topli jesenski dnevi. Ti pa skrivajo tudi potencialne nevarnosti za psa, ki lahko škodujejo našim kosmatincem. Katere to so in kako zaščititi našega kužka pred njimi pa predstavljamo v spodnjem prispevku.

Močerad

Te repate dvoživke se največkrat pojavljajo na površju po dežju. Največ jih najdemo v pomladnem in jesenskem času. Sicer jih je na nekaterih območjih manj, kot drugih, a previdnost kljub temu ni odveč.

Močeradi so za naše pasje nadobudneže strupeni. Vsekakor je potrebna dodatna previdnost sploh v gozdu, kjer se le ti tudi najpogosteje pojavljajo.

Močerad ob stiku iz svojih žlez na koži spusti živčni strup, ki lahko preide iz pasje sluznice v kri. Ker pa je strup izredno močan, učinkuje na organizem kužka precej hitro. Zato je življenjsko pomembno tudi hitro ukrepanje.

Klopi

Klope uvrščamo med zunanje zajedavce, ki pa kužke napadajo čez ves toplejši del leta. Gre za krvosesne zajedavce, ki so nevarni predvsem zaradi prenašanja različnih bolezni, kot sta klopni meningitis ali borelioza.

Zaščititi kužka pred temi nevarnimi zajedavci ni takšen problem, saj danes poznamo ogromno sredstev za zaščito. Ampule, ovratnice, spreji, tablete… Vsekakor pa kljub tej zaščiti previdnost ni odveč. Po vsakem sprehodu priporočamo pregled kužka, da z njega odstranimo morebitne nepridiprave.

Hrast

Kar bi mnoge lastnike kužkov presenetilo, je, da je za kužke nevaren tudi hrast oziroma njegovo listje in njegov plod. Sicer je izredno malo kužkov takšnih, ki bo hrastovo listje dejansko zaužilo, pa vendar se moramo kot lastniki zavedati, da lahko zastrupitev prinese že voda, v kateri so namočeni hrastovi listi.

Iz tega razloga je zato ključnega pomena, da kužku ne pustimo piti vode iz luž in s tem preprečimo morebitno zastrupitev. Ob mokrih jesenskih dneh je poleg teh zaščitnih ukrepov priporočljivo, da s sabo na sprehod nosimo tudi posodico in svežo vodo, ki jo lahko ponudimo svojemu pasjemu kosmatincu, da se ta odžeja. Prav tako pa za kužke tudi ni primerno uživanje želoda, saj povzroči zaporo v želodcu.

Kljub vsem nevarnostim pa je ta letni čas odličen čas za uživanje v naravi, zato z nekaj pazljivosti lahko brez skrbi pustimo svojemu kosmatincu, da uživa v jeseni.

Vesna Kropf

VIRI:

https://www.meandmypets.com/blog/keeping-pets-safe-top-5-autumn-dangers-for-dogs/

https://www.dogingtonpost.com/7-surprising-autumn-dangers-for-dogs/