Dnevna nega pasjih zob

316

Zobje imajo pomembno vlogo v življenju vašega kužka, saj opravljajo različne naloge. Psi zob ne uporabljajo zgolj za hranjenje, temveč tudi za igranje, raziskovanje ter spoznavanje okolice. Pomanjkljiva nega pasjih zob lahko privede do težav, ki vašemu kosmatincu otežujejo vsakdan.

Če psu neredno čistimo zobe, debelina zobnih oblog postaja večja, pri psu pa opazimo močan zadah. Tako stanje lahko privede do nastanka zobnega kamna. Slednji je na izgled trd, rjav in hrapav ter lahko vodi v nastanek vnetja ter občutljivosti, ki psu povzročajo nelagodje, lahko tudi bolečino ob hranjenju in drugih aktivnostih. Zobni kamen lahko tudi napreduje v gingvitis (vnetje dlesni) in resnejšo obliko bolezni dlesni.

Kako izgledajo zdrava pasja usta?

Preden opišemo, kako naj izgleda nega pasjih zob na dnevni bazi, naj najprej omenimo, kako izgleda zdrava pasja ustna votlina:

  • pes nima zobnih oblog in ne zobnega kamna,

  • zadah je mil in ne zelo moteč,

  • vseh 42 zob mora biti nepoškodovanih,

  • jezik je vlažen in brez poškodb,

  • večina psov ima rožnate dlesni, nekatere pasme pa tudi črne ali kombinirane barve.

 

 

Nega pasjih zob: kako ohranimo pasje zobe čiste?

Pasja zobna votlina je ob skotitvi psička čista, zobje so lepi beli. Vendar pa ob prehodu v odraslo obdobje ne ostane taka – da bo imel naš pes zdrave zobe in dlesni, moramo poskrbeti lastniki.

Ščetkanje zob

Redno ščetkanje s posebnimi pasjimi ščetkami in zobnimi pastami zelo pripomore k dobri ustni higieni psa. Tako kot večkrat na dan umivamo svoje zobe, je za kužka priporočljivo ščetkanje enkrat dnevno. Pomembno je, da se kuža pred prvim ščetkanjem spozna s ščetko in zobno pasto, da mu ščetkanje ne predstavlja stresa. Psa tako počasi navajamo na dnevno rutino in pazimo, da je pri tem čimbolj sproščen.

Ne uporabljajmo zobnih past namenjenih ljudem, saj te vsebujejo sestavine, ki so za kužka lahko toksične. Poleg tega pa imajo pasje zobne paste pogosto okus po slastnem piščancu ali arašidih, kar je kužkom še posebej všeč. V specializiranih trgovinah ali pri veterinarju lahko najdete različne oblike pasjih zobnih ščetk, med njimi tudi take, ki si jih nataknete na prst in tako kar se da natančno očistite pasje zobe.

Robčki za dnevni higieno ustne votline

Če vam ideja o ščetkanju pasje ustne votline ni pri srcu, lahko v specializiranih prodajalnah najdete tudi posebne robčke, ki so namenjeni čiščenju pasjih zob. Delujejo podobno kot ščetkanje, njihova pomanjkljivost pa je, da za razliko od ščetke ne prodrejo v odprtine med zobmi. Še vedno pa predstavljajo dobro alternativo zobni ščetki in zobni pasti, saj je uporaba robčkov lažja tako za lastnika, kot tudi za kužka.

Pasji dentalni priboljški

Psi obožujejo priboljške in dentalni priboljški so zelo dober način za ohranjanje ustne higiene vašega kužka. Taki priboljški so narejeni, da odstranjujejo zobne obloge ter so pogosto iz sestavin, ki usta vašega psa očistijo in osvežijo zadah. Psi imajo seveda veliko raje priboljške kot ščetkanje ali uporabo robčkov. Obstaja veliko različnih oblik, velikosti in okusov – vsekakor lahko najdete nekaj, kar vaš kuža obožuje.

Profesionalno ščetkanje pri veterinarju

Priporoča se, da vsaj enkrat letno psa odpeljemo na profesionalno čiščenje ustne votline k veterinarju. Veterinar tudi preveri, ali je z zdravjem ustne votline vašega psa vse v redu in ste tako lahko prepričani, da vaš kuža nima težav pri žvečenju, igranju in drugih aktivnosti, ki vključujejo njegove zobe.

Več o negi zob pa si lahko preberete v prispevku, ki so ga za vas pripravili strokovnjaki iz klinike PRVA-K Klinika za male živali Ljubljana. klik

Nastja Bizjak

VIRI:

www.yourdog.co.uk

www.bluecross.org.uk

www.akc.org

www.hillspet.com