Klopne bolezni pri psu

1637

Kljub temu, da smo že v septembru, so temperature še vedno visoke, zaradi česar so v naravi še vedno prisotni tudi klopi. Ko se odpravimo v gozd, navadno poskrbimo za zaščito pred klopi, ki so lahko nevarni za ljudi. Klopni lahko prenašajo različne bolezni, kot so klopni meningoencefalitis, lymska borelioza itd. Kaj pa naši kosmatinci? Obstajajo tudi klopne bolezni pri psu?

Odgovor je da, možne so tudi klopne bolezni pri psu. Poleg drugih bolezni oziroma stanj, ki so povezani s toplejšimi temperaturami (na primer toplotni udar, sončne opekline, srčna glista…) lahko na vašega kužka prežijo tudi majhne živalice, kot so klopi. Slednji ob ugrizu psa nanj lahko prenesejo povzročitelje različnih bolezni.

Torej tudi klopi lahko posredno povzročijo bolezni, ki pa so nekoliko drugačne od tistih, ki jih lahko klop prenese na človeka. Razkrili vam bomo, katere bolezni so to, kako jih prepoznati ter kdaj obiskati veterinarja.

Najpogostejši klopi pri nas so ščitasti klopi vrste Ixodes ricinus. Ti najpogosteje prenašajo boreliozo, ki jo povzroča bakterija Borrelia burgdorferi sensu lato ter anaplazmozo, ki je prav tako bakterijskega izvora, povzroča pa jo bakterija Anaplasma phagocytophilum.

Borelioza

Pes okužen z borelijami le redko kaže klinične znake, torej v večino primerih bolezen poteka asimptomatsko. V manjšem deležu pa se pri psih lahko pojavi:

 • vročina,
 • splošno slabo počutje,
 • šepanje in
 • otekanje bezgavk v bližini ugriza klopa.

Največkrat se klinična oblika borelioze (bolezenski znaki) pojavi po 6 mesecih po izpostavitvi okuženemu klopu. Taka oblika borelioze je imenovana kronična borelioza.

Anaplazmoza

Pri psu, ki je okužen z anaplazmami, se pojavijo nespecifični bolezenski znaki, na primer:

 • brezvoljnost, zaspanost, otopelost,
 • neješčost in
 • povišana telesna temperatura.

Lahko opazimo tudi bledo ustno sluznico, napet trebuh ter bruhanje ali drisko.

Babezioza

Predvsem na Hrvaškem in južneje, se pojavljajo tudi drugačni, tako imenovani pasji klopi ter severni ornamentirani klopi. Pojavljajo se sicer tudi v Sloveniji, najpogosteje na meji s Hrvaško, v Prekmurju in na Koroškem. Ti dve vrsti klopov lahko prenašajo parazite iz skupine protozojev – Babesia spp. Pri psih se babeziozo opazimo kot:

 • utrujenost, apatija,
 • povišana telesna temperatura,
 • zlatenica (kaže se kot rumene beločnice ter rumeno obarvan del sluznice, ki prekriva zobe)
 • rjavo ali temno obarvan urin

 

 

Kako preprečiti klopne bolezni pri psu?

Najlažje lahko bolezni, ki jih povzročajo klopi pri psih, preprečimo tako, da onemogočimo ugriz klopa. Najbolj učinkovita sredstva so različne ovratnice, kožni nanosi in pršila. Svetuje se tudi uporaba repelentov, saj bolezni lahko prenašajo tudi druge žuželke (npr. komarji ali peščene muhe).

Na žalost pa včasih tudi uporaba preventivnih sredstev ne zadošča, zato je pomembno, da po vsakem sprehodu v naravi, psa temeljito pregledamo, če so na njegovi dlaki ali koži morebitni nepridipravi, ki mu lahko škodujejo. Pomembno je, da se zavedamo, da klopi ne predstavljajo nevarnosti le za naše kosmatince, ampak lahko preko psa dosežejo tudi nas in povzročajo bolezni tudi pri lastnikih in ostalih družinskih članih.

Pomembno je, da poskrbimo za svojo varnost in varnost naših kosmatincev, zato se pred odhodom v naravo obnašajmo kar se da odgovorno in uporabljajmo preventivna sredstva. V primeru, da opazimo kakšnega od zgoraj navedenih kliničnih znakov pri svojem psu, pa nujno obvestimo veterinarja in mu omenimo, da smo pri psu našli pritrjenega klopa ali da sumimo na okužbo s klopom.

Nastja Bizjak

 

VIRI:

www.kmz.si

www.vf.uni-lj.si

Chomel B. (2015) Lyme disease. Rev Sci Tech. 34(2), 569-76.

Sainz, Á., Roura, X., Miró, G., Estrada-Peña, A., Kohn, B., Harrus, S., & Solano-Gallego, L. (2015). Guideline for veterinary practitioners on canine ehrlichiosis and anaplasmosis in Europe. Parasites & vectors, 8(1), 1-20.