Kaj morate vedeti, če si želite angleškega braka (beagle)?

3212

Beagle je pri nas eden izmed najbolj znanih psov srednje velikosti. Marsikdo se zaljubi vanj zaradi ganljivega pogleda, prav tako pa ta pes sodi med družinam prijazne pasme.

A angleški brak je veliko več, kakor samo ljubki videz in nežna igra z otroci. Preberite si vse, kar morate vedeti, preden si omislite to pasmo!

 

Je lovski pes

Beagle je v preteklosti bil uporabljen za lov. Odlično se je izkazal pri lovu na zajce in perjad. Še danes ima ta pasma izjemno dober vonj, prav tako imajo veliko energije ter močen plenski nagon. 

Zaradi nagona imajo lahko težave z manjšimi živalmi (mačke, zajci, ptiči), zato jih je nanje že od malega potrebno navajati.

 

Ima veliko energije

Kljub temu, da beagle ni velik pes, potrebuje dnevno veliko gibanja. Najboljši dom zanj je hiša z vrtom, na katerem se bo lahko podil in igral z vami. Seveda ga imate lahko tudi v stanovanju, a poskrbite, da mu dnevno lahko omogočite dovolj sprehodov.

Prav tako ta pasma potrebuje dnevno mentalno zaposlitev. Zelo radi imajo delo z nosom, zato bodo veseli kakršne koli zaposlitve, kjer morajo nekaj iskati; lahko jim skrivate priboljške po hiši, uporabljate interaktivne igrače, ali pa kosmatinca preprosto naučite nekaj zabavnih trikcev. Če vam primanjkuje idej, katere aktivnosti pripraviti psu, vam svetujemo knjigo 101 način za več aktivnosti z vašim psom.

Beagle naj bo dnevno deležen sprehoda, plenske igre ter mentalne zaposlitve.

 

Je družaben

Angleški brak sodi med izjemno družabne pasme. Tudi, če imate hišo z ogromnim vrtom mu to ne bo dovolj, če bo večino časa preživel sam. Potrebuje lastnika, ki se bo z njim ukvarjal, igral in crkljal. Če dnevno nima dovolj družbe, lahko pride do neželenega vedenja.

Ravno zato je beagle odlična izbira za velike (aktivne) družine, kjer je pogosto kdo doma ali pa za posameznike, ki bodo psa s sabo vzeli po vsakodnevnih opravilih.

 

Nagnjen je k nekaterim zdravstvenim težavam

Življenjska doba beagla je med 12 in 15 let, ima pa ta pasma lahko nekatere zdravstvene težave. Med najpogostejšimi so epilepsija, bolezni srca, oči, težave s hrbtom, hondroplazija ter displazija kolkov. V izogib težavam je pomembno, da psa kupujete pri preverjenem vzreditelju, ki bo opravil vse potrebne teste in bo paril samo zdrave, stabilne predstavnike pasme.

 

Veliko beaglov je uporabljenih za testiranje na živalih

Žal še vedno ogromno podjetij testira svoje produkte na živalih. Kadar je govora o psih, so pogosto uporabljeni prav beagli. Temu je tako zato, ker so manjši, precej potrpežljivi in redko kažejo agresijo do ljudi. K sreči je vedno več aktivistov, ki te živali rešuje in jim da priložnost za boljše življenje.

Če vas torej rodovnik ne zanima, lahko poiščete kakšna društva in tudi vi odprete vrata in srce kakšnemu rešenčku.

 

Pred leti je veliko beaglov bilo zapuščenih

Pred leti je pasma beagle postala izredno priljubljena ravno zaradi ljubkega videza. Ogromno ljudi si je v tistem času omislilo angleškega braka, brez, da bi se pozanimali o karakterju in potrebah pasme. Zaradi tega je takrat veliko beaglov pristalo v zavetiščih, saj ljudje enostavno niso več obvladovali svojega psa.

Da bi se izognili večjemu številu zapuščenih beaglov, pred nakupom/posvojitvijo dobro premislite, ali je to res primerna pasma za vas in ali zmorete ustrezno skrbeti za psa.

 

Veronika Sivka

 

VIRI

www.akc.org

www.dogtime.com