Toplotni udar pri psu

390

Toplotni udar oziroma vročinski šok lahko kot ljudje doživijo tudi naši pasji kosmatinci. Kako nastane toplotni udar pri psu, kakšni so simptomi in kako ukrepati pa vam predstavljamo v spodnjem prispevku.

Kaj je toplotni udar?

Toplotni udar oziroma vročinski šok je stanje, do katerega pride zaradi prekomernega dviga telesne temperature psa. Ob nepravočasnem ukrepanju lahko pride do življenjsko ogrožajočega stanja, ob katerem lahko pride do odpovedi organov ali celo pogina kužka.

Toplotni udar ločujemo v dve skupini, klasičen toplotni udar, ki ga sprožijo visoke temperature okolja, in toplotni udar, ki ga sproži intenzivna telesna aktivnost, oziroma z drugo besedo napor. Med najpogostejše klasične tipe toplotnega udara uvrščamo puščanje kužka v avtomobilu. Med intenzivne telesne aktivnosti pa uvrščamo dolge sprehode, igro in tek v vročem sončnem vremenu, ko temperature dosežejo tudi do 40 stopinj Cezija.

Simptomi toplotnega udara

Prvi simptomi, ki nakazujejo na toplotni udar pri psu, so povečano slinjenje, močno sopenje, jezik visi z gobčka, vrat je iztegnjen, uhlji pa so vroči ter pordeli. Kuža prav tako postaja vedno bolj nemiren in živčen, kar lahko posledično vodi tudi v panični napad.

Začetni simptomi lahko hitro vodijo v prekomerno bitje srca, hitrejše, še plitvejše dihanje in močno pordelost sluznice ter jezika. V nekaterih primerih lahko kuža celo bruha ali driska, temperatura njegovega telesa pa se dvigne nad 40 stopinj Cezija. Tolikšen dvig temperature lahko sproži apatičnost, motnjo ravnotežja in posledično s tem tudi nekoordinirano gibanje kužka.

V primeru, da ne pride do hitrega ukrepanja, se lahko pojavijo hudi krči, sluznica postane blede barve, kuža pa lahko celo izgubi zavest, kar lahko vodi v pogin kužka.

Kako ukrepati ob pojavu znakov toplotnega udara?

V primeru, da opazimo katerega od znakov toplotnega udara, je ključnega pomena, da ukrepamo čim hitreje in čim bolj učinkovito. V prvem koraku kužka nemudoma premaknemo v hladen prostor, nato začnemo z ohlajanjem. Lahko ga ohlajamo s tekočo vodo ali mokro brisačo, ob tem pa je pomembno, da kužka hladite s hladno in ne ledeno mrzlo vodo. Z ohlajanjem začnite pri tačkah in nadaljujte po trupu in na koncu ohladite tudi vrat. S tem postopkom boste njegovo telo ohladili in stabilizirali njegov krvni obtok.

Ko se kužkovo stanje malo stabilizira, mu ponudimo mlačno vodo, če lahko le to pije sam. V kolikor vodo zavrača, mu je pod nobenim pogojem ne dajajte. Seveda pa so ti ukrepi zgolj prva pomoč kužku, zato je ključnega pomena, da le tega odpeljemo čim prej k veterinarju. Le ta ga bo podrobneje pregledal in poskrbel, da ob vročinskem udaru ni prišlo do poškodb notranjih organov.

Kako ukrepati, če kuža pade v nezavest?

Pomembno je, da ukrepamo kar se da hitro in kužku nudimo prvo pomoč. Kužka položimo na bok, glavo mu iztegnimo naprej in mu potegnimo jezik iz gobca. S tem poskrbimo, da se kuža ne more zadušiti. V naslednjem koraku kar najhitreje poiščimo veterinarsko pomoč in med potjo skušajmo hladiti kužka z mokrimi brisačami. Ob prihodu veterinarju bo le ta kužka stabiliziral, pregledal notranje organe in kri ter ocenil, ali morda kuža potrebuje še dodatno zdravljenje.

Vsekakor pa je ključnega pomena, da skušamo toplotni udar preprečiti z aktivnostmi v večernih ali zgodnjih jutranjih urah, z zadostno količino vode in hladnimi prostori v vročih poletnih mesecih. V kolikor pa do toplotnega udara vseeno pride, je pomembno, da ukrepamo čim hitreje in ga obenem odpeljemo še na pregled k veterinarju.

Vesna Kropf

VIRI:

www.memphisveterinaryspecialists.com

www.vcahospitals.com

www.akc.org