Kako pravilno skopati psa?

1357

Koža vašega štirinožca deluje tako, da se približno na vsakih 30 dni popolnoma obnovi, zato se stare celice odlepijo od kože. Posledica tega je prhljaj, zaradi česar je kopanje vašega psa še kako pomembno. Tokrat vam razkrivamo, kako (pravilno) skopati psa.

Kako pogosto skopati psa?

V primeru, da vaš pes ni ljubitelj skakanja po blatnih lužah, vam verjetno psa ni potrebno skopati več kot enkrat na mesec. Pogostost je odvisna tudi od pasme; nekateri psi z daljšimi plašči potrebujejo pogostejše kopanje. Če niste prepričani, kako pogosto je potrebno skopati vašega psa, se posvetujte s frizerjem ali veterinarjem. Verjetno pa bo opravilo manj pogosto kot striženje pasjih krempljev.

Pripomočki

Mesto, kjer boste psa skopali

Vaša prva naloga je, da izberete, kje boste svojega psa kopali. Na vašo izbiro mesta bo vplivala predvsem velikost vašega kosmatinca. Nekateri pasji starši raje izberejo kad za pse, samostojno enoto, spet drugi pa svojega psa okopajo kar v domači kadi. Pomembno je, da izberete kraj, kamor lahko svojega psa varno spravite v in iz območja za čiščenje.

Izbira ustreznega šampona in balzama

Če želite svojega psa dobro skopati, morate uporabiti prave izdelke. Pri kopanju psa nikoli ne uporabljajte šampona namenjenega ljudem, saj imajo psi drugačen pH kože. Uporaba takšnega šampona draži pasjo kožo.

V primeru, da kopate mladička, uporabite šampon specifičen za mladičke. V kolikor niste prepričani, katere izdelke izbrati za svojega psa, vprašajte pasjega frizerja, kaj uporablja. Glede uporabe balzama se posvetujte s frizerjem, saj ga nekateri priporočajo pri kopanju, drugi pa ne.

Postopek

Po izbiri pravega mesta in pripravi izdelkov, se začne prava zabava. Preden začetkom, se prepričajte, da imate pri roki vse izdelke in orodja. Ne želite si, da bi po svojem domu lovili mokrega psa, medtem ko poskušate najti šampon. Vaš seznam pripomočkov bo očitno vseboval šampon, brisače, krpo in mogoče balzam.

  • Psa postavite v prostor za kopanje (pri tem pa si lahko pomagate s priboljški)
  • Šampon pripravite po navodilih navedenih na embalaži šampona. V večini primerov ga morate pred uporabo razredčiti.
  • Svojega psa namočite s toplo vodo in ga za tem dvakrat šamponirajte.
  • Če pri kopanju uporabljate balzam, popolnoma izperite šampon in za tem uporabite balzam. Balzam pustite delovati nekaj minut in ga nato dobro sperite.

Kako umiti pasji obraz?

Umivanje glave vašega psa je eden najtežjih delov procesa kopanja psa. Šampona in vode ne želite spraviti na občutljiva področja, kot so oči, ušesa in nos.

Umivanje obraza prihranite za konec. Vzemite krpo in jo namočite v milnico in psu previdno umijte glavo in obraz. Nato čisto krpo potopite v čisto vodo in jo uporabite za izpiranje.

Po kopanju

Po kopanju najprej posušite svojega psa z brisačo, kolikor je le mogoče. Nato uporabite sušilec za pse če ga imate, ali pa kar sušilnik za lase. Ob tem pa bodite previdni, da psu ne pihate v ušesa.

Čeprav nekatere pasme psov obožujejo vodo, se nekateri psi prav bojijo vode. Za boj proti temu, poskusite svojemu psu prikazati kopanje kot nekaj dobrega, tako da mu ponudite kakšen priboljšek. Svojemu psu pričarajte dogodivščino, ki se je bo spomnil, ko vas bo videl pripravljati pasji šampon.

Manca Novak

 

VIRI:

https://www.dailypaws.com