Striženje pasjih krempljev

346

Redno striženje pasjih krempljev je zelo pomembno, saj predolgi kremplji povečajo tveganje za nastanek poškodb. Na kaj vse morate biti pozorni, ko strižete kremplje vašega kosmatinca? V nadaljevanju imate najboljši način striženja krempljev opisan korak za korakom.

Striženje krempljev je pogosta težava mnogih pasjih lastnikov. Po navadi striženje postane težava zaradi neprijetne izkušnje iz preteklosti. Prav zato, se nekateri poslužujejo striženja v trgovinah z živalmi ali pri veterinarju.

Kako pogosto strižemo pasje kremplje?

Pogostost striženja ni točno določena, saj je odvisna od vsakega posameznika. Nekaterim psom kremplji rastejo hitreje kot drugim, zato bo pri teh psih potrebno tedensko striženje, pri ostalih pa je striženje krempljev potrebno vsakih nekaj tednov. Priporočljivo je, da kremplje strižete pogosteje in vsakič odrežete manjše delčke.

Oprema

Škarje za striženje pasjih krempljev

Izberite primerne škarje za striženje krempljev vašega psa. Za striženje krempljev večjih psov so primerne večje škarje, za manjše pse pa so seveda primernejše manjše. Zelo pomembno je, da preverite, ali so škarje ostre. Tope škarje lahko povzročijo več škode kot koristi, saj stisnejo pasji krempelj in psu povzročijo bolečino.

Nagrade

Uporaba majhnih priboljškov, ki bodo služili kot nagrade, bo vzrok, da bodo psi striženje krempljev povezali z nečim lepim.

Pilica za nohte

Po striženju robovi krempljev pogosto ostanejo ostri. S piljenjem robov zmanjšate tveganje za praske in rane.

Prašek za ustavljanje krvavitev pri psih

Včasih, kljub previdnosti, krempelj preveč odrežemo in povzročimo krvavitev. V takšnih primerih uporabimo prašek za ustavljanje krvavitev pri psih. Majhno količino praška damo na mesto, kjer krempelj krvavi in krvavitev bomo ustavili. Če prašek nikakor ne zaustavi krvavitve, pomoč poiščite pri svojem veterinarju. Prašek je na voljo v večini lekarn, trgovinah za živali in pri vašem veterinarju. Namesto tega lahko na krempelj nanesete obkladek, vato ali papir, da ustavite krvavitev.

Položaj

Poiščite položaj, ki bo ugajal vam in vašemu psu. Veliki psi po navadi dvignejo eno tačko ali pa sedijo. Majhni psi pa vam lahko ležijo v naročju.

Postopek

Primite šapo in položite palec pod blazinico kremplja, ki ga nameravate porezati.

Odrežite zelo majhen delček kremplja, po možnosti nekoliko poševno (pod kotom 45°). Nato nadaljujte z obrezovanjem.

Ko pridete do nekoliko mehkejšega območja na sredini, ​​ste blizu pulpe in prenehajte s striženjem. Ne pozabite skrajšati tudi kremplja, ki se nahaja na pasjem palcu.

S pilico odstranite ostre robove (če so prisotni).

Pohvalite svojega psa in ga nagradite.

Z malo vztrajnosti in potrpežljivosti, bo striženje krempljev za vas in vašega hišnega ljubljenčka postalo mala malica.

Manca Novak

VIRI

https://firstvet.com/