VIDEO: 10 najmanjših pasem psov na svetu

3256

Številka poznanih pasem psov na svetu se vrti okoli 380 in 400, a se ta razlikuje iz leta v leto. Vsekakor pa pasme uvrščamo v skupine večjih, srednje velikih in manjših pasem psov, danes pa vam predstavljamo 10 najmanjših poznanih pasem psov na svetu.

Cavalier King Charles španjel

Prva pasma, ki je uvrščena med najmanjše pse na svetu, je Cavalier King Charles španjel, ki naj bi izviral iz Japonske ali Kitajske. Pasma je že v 13. stoletju postala izredno popularna v kraljevih družinah po celotni Evropi, še posebej v Franciji in Veliki Britaniji. Pasma pa ni popularna zgolj zaradi videza, ampak tudi zaradi svoje agilnosti in hitrosti. Že v preteklosti so pogosto sodelovali pri lovu. Seveda pa je pasma popularna še danes tudi zaradi njihove zveste narave, prijaznosti in igrivosti.

Toy koder / Toy pudelj

Toy koder oziroma z drugim imenom toy pudelj je prijazen in ljubeč družinski kuža. A kljub majhnosti zna z glasnim lajanjem dobro ubraniti hišo pred neznanci. Ironično, so toy kodri zelo občutljivi, hkrati pa izredno inteligentni.

Mops

Mopsi so prav tako uvrščeni v skupino najmanjših psov na svetu, ki pa so znani kot izredno zvesti, ljubeči in nežni družinski psi. Pasma je bolj primerna za malce manj aktivne ljudi, saj večino dneva prespijo, njihovi sprehodi pa so kratki. Prav tako so mopsi izredno navezani na lastnika in brez njega ne zdržijo dolgo. Navajeni so rutine in ob vsaki spremembi padejo s tira, kar se odraža v njihovem videzu, počutju, neprestanem lajanju in depresiji.

Če si želite podrobnejši vpogled v vse ostale najmanjše pasme psov na svetu, pa si poglejte spodnji video posnetek.

Vesna Kropf