Kaj morate vedeti, če si želite borderskega ovčarja (Border Collie)?

12405

Borderski ovčar, ki mu pravimo tudi škotski mejni ovčar oziroma je vsem bolj poznan kot border collie, je vse bolj priljubljena pasma tudi pri nas. Ljudje ga obožujejo zaradi njegovega veselega značaja, ljubečega srca in bistrega uma. Marsikdo bi rekel, da je border collie zaradi vseh svojih lastnosti idealen pes. A vseeno je nekaj dejstev, ki se jih morate zavedati, preden si to pasmo omislite. 

So inteligentni

Kot že omenjeno, so borderski ovčarji izjemno pametni. Nekateri strokovnjaki jih celo označujejo kot najinteligentnejšo pasmo. Stvari hitro dojemajo in radi bodo sodelovali s človekom. Zaradi tega so lahko zelo uspešni v različnih kinoloških disciplinah; agility, rally obedience, poslušnost… Vse bolj pa so uporabljeni tudi v poklicih kot terapevtski psi ali pomagači pri iskanju pogrešanih. Pojavljajo se tudi v filmih in nanizankah.

Seveda pa je lahko včasih njihova inteligenca celo malo naporna; če borderski ovčarji ne dobijo dovolj mentalne zaposlitve, lahko pride do neželenega vedenja, kot je pretirano lajanje, uničevanje pohištva, grizenje ljudi…

Imajo močen “pašni” nagon

Ti psi so leta in leta bili uporabljeni za pasenje ovac. Ta nagon je močno izražen še danes. Želeli bodo pasti vse, kar se premika; avtomobile, kolesa, otroke, druge živali… V primeru, da pes ne bo ustrezno zaposlen, bo to pasenje še toliko bolj izrazito. Pogosto je tudi grizenje oziroma “ščipanje”, tako, kot so to psi počeli ovcam, kadar niso šle v želeno smer. Poleg tega, da je početje nadležno, je lahko zelo nevarno, sploh, če pes pase vozila.

Da bi se temu izognili, je pomembna zgodnja socializacija, dosledna vzgoja ter seveda dovolj ostale zaposlitve. Prav tako je pomembno, da poskrbite za varnost psa in ga imate vedno na povodcu.

Lahko so različnih barv

Kljub temu, da si večina ljudi škotske mejne ovčarje predstavlja v črno-beli različici, so lahko tudi drugih barv. Lahko so rjavi, trobarvni, vse bolj prijubljeni pa so tudi “merle” borderski ovčarji. Vsekakor pa svetujemo, da pri izbiri psa njegov videz ni primarnega pomena. Dober vzreditelj vam bo pomagal najti najboljšega mladiča za vas na podlagi karakterja, ne pa barve dlake.

Imajo veliko energije

Poleg mentalne, border collie potrebuje tudi ogromno fizične aktivnosti. Sodijo med pasme, ki imajo največ energije, zato je izredno pomembno, da dnevno dobijo dovolj sprehodov in igre. Načeloma niso izbirčni pri vremenu in bodo zlahka šli na sprehod tudi po dežju in mrazu. Važno jim je le, da so z vami in, da se nekaj zanimivega dogaja.

Njihova dlaka ni pretirano zahtevna

Kljub temu, da imajo daljšo dlako, ta od nas ne zahteva posebne nege. Vseeno pa je borderskega ovčarja potrebno redno krtačiti, saj se tako izognemo nastanku vozlov. Pozimi lahko ob hoji po snegu na dlaki nastanejo snežne kepe, zato nekateri lastniki psom takrat dlako malce postrižejo.

Lahko imajo nekatere bolezni

V splošnem veljajo za zdravo pasmo, a imajo vseeno lahko določene težave. Med njimi so epilepsija, težave s ščitnico, kolki, komolci, očmi… Zaradi svoje aktivnosti lahko pride tudi do poškodb, zato je priporočljivo, da kontroliramo gibanje psa in ga ne spodbujamo k nevarnim gibom.

Da bi se izognili čim večim zdravstvenim težavam, je pomembno, da psa kupujemo pri preverjenih vzrediteljih, ki bodo opravili vse potrebne preiskave. 

Veronika Sivka

VIRI

www.akc.org

www.dogtime.com