Najbolj inteligentne pasme psov

2101

Kljub temu da vsak lastnik za svojega psa misli, da je izjemno pameten, se inteligenca med psi razlikuje. Nekateri so bolj inteligentni, nekateri manj, je pa tudi res, da so nekateri psi najpametnejši na enem področju, medtem ko jim drugo lahko gre slabše.

Stanley Coren je preučeval pasjo inteligenco in tudi napisal knjigo z enakim naslovom. V knjigi je razložil, kako psi razmišljajo, kakšne vrste pasje inteligence poznamo, kako povečati pasjo inteligenco, nazadnje pa je tudi sestavil lestvico najbolj inteligentnih pasem. Verjamemo, da vas znajo njegove ugotovitve zelo presenetiti. Tukaj je njegovih najinteligentnejših deset.

[members_only]
  1. Avstralski govedar

Kljub temu da pasma ni pretirano popularna, so avstralski govedarji zelo pametni psi. So pozorni, ustrežljivi in imajo veliko energije, zato so odlični delovni psi (predvsem za pašnjo).

  1. Rottweiler

Velika pasma s še večjim srcem je tudi zelo pametna. V kolikor si omislite rottweilerja, z njim dosledno delate in mu hkrati omogočite dovolj gibanja, boste dobili krasnega, ljubečega in zvestega življenjskega sopotnika.

  1. Metuljček (Papillon)

Gre za zelo majhno pasmo, vendar metuljčki definitivno niso psi, ki bi uživali v poležavanju v naročju. Poleg dejstva, da so pametni, imajo tudi energijo, primerljivo z večjimi pasmami. Zaradi svoje agilne konstitucije so zelo uspešni v agility-ju, uživali pa bodo tudi v kakšnih drugih aktivnostih.

  1. Labradorec

So zelo popularni družinski psi, saj so, poleg tega, da so pametni, tudi izjemno prijazni in ustrežljivi. Zaradi želje po sodelovanju so lahko uspešni na več področjih, npr. kot psi vodniki, reševalci, iskalci drog, itd.

  1. Šetlandski ovčar

Ljubkovalno jim rečemo tudi „Šelti-ji“  in so značilnega prisrčnega videza. S svojo puhasto dlako in prisrčnim obraznom stopijo srce tudi marsikateremu, ki ni ljubitelj psov. Uspešni so lahko v agility-ju, poslušnosti in pašnji. Ob nepravilni vzgoji, pomanjkanju fizične in mentalne zaposlitve, pa so lahko zelo glasni, lajajo, lovijo manjše živali, a so načeloma zelo ljubeči psi in super najboljši prijatelji.

  1. Doberman

Dobermanov se drži renome, da so nevarni, a se ob ustrezni, dosledni vzgoji in veliko ljubezni nimate česa bati. Dobermani so odlični čuvaji, saj so zelo zaščitniški, a so hkrati tudi izvrstni družinski psi. Potrebujejo le odločnega vodnika ter dovolj fizične in, inteligenci primerne, mentalne zaposlitve.

  1. Zlati prinašalec

Še ena izmed blazno priljubljenih družinskih psov, ki je tudi izredno inteligentna. Zlati prinašalci so, podobno kot labradorci, lahko uspešni na veliko področjih. Uživajo v delu z ljudmi, radi imajo tudi otroke in so načeloma zaupljivi do tujcev, zaradi česar so slabši čuvaji. Kljub temu da so zelo pametni, so nekateri radi tudi klovni in bodo zato lahko včasih izpadli nerodni, a to delajo samo zato, da nasmejijo vas.

  1. Nemški ovčar

Najbrž ste to pasmo pričakovali na lestvici. Nemški ovčarji so zelo vsestranski – primerni so za policijske pse, reševalce, vodnike, terapevtske pse, razne kinološke športe … Videvamo jih praktično v vseh „pasjih poklicih“. Imajo izjemno voljo do dela, so dojemljivi in vodljivi. Lahko so tudi dobri čuvaji.

  1. Koder

Morda vas bo presenetilo, da se je ta pasma uvrstila tako visoko, a kodri so zelo inteligentni. Kljub temu da se dandanes pojavlja vedno več pasem, ki so križanice kodrov, so dobri stari „originalni“ kodri najpametnejši. Zaradi posebne dlake so lahko primerni tudi za alergike, a naj vas njihova velikost ne zavede – zahtevajo veliko dela, gibanja, in seveda tudi mentalne zaposlitve. Kodri blestijo v učenju raznih zabavnih trikcev, zato so popularni na mnogih predstavah. Prav tako pa so lahko uspešni v drugih kinoloških športih.

  1. Škotski mejni ovčar (Border collie)

Verjetno ni nobeno presenečenje, da je prav ta pasma dobila zlato medaljo v inteligenci – vsak, ki je že imel opravka s škotskimi mejnimi ovčarji lahko potrdi, da so ti psi res zelo pametni. Raziskave so pokazale, da se večina lahko nauči novega povelja v manj kot 5 sekundah in slednje upošteva vsaj 95 % časa. Tudi oni imajo širok spekter področij, v katerih so uspešni, a pozor; poleg tega, da so najinteligentnejši psi, so tudi ena izmed pasem z največ energije. Zato potrebujejo res zelo aktivnega lastnika, ki se bo z njimi ukvarjal v vseh pogledih.

[/members_only]

Veronika Sivka

Viri:
Stanley Coren: Inteligenca psov, 1995. Založba DEDAL d.o.o., Ljubljana
www.goodhousekeeping.com