Kodrasti prinašalec

378

Primeren za:

  • Aktivne posameznike.
  • Hišo z vrtom.
  • Družine s starejšimi otroki.

Na kratko o avstralskem ovčarju:

  • Samostojen in inteligenten.
  • Odraste šele pri treh letih.
  • Potrebuje veliko gibanja.

Posebne zahteve:

Ker je kodrasti prinašalec zelo samosvoj, a hkrati zelo inteligenten, potrebuje posameznike, ki se mu bodo posvetili, in mu hkrati dali dovolj prostora za gibanje. Težko živi v majhnih stanovanjih.

Zgodovina

Kodrasti prinašalec spada med 6 priznanih vrst prinašalcev, njegov izvor pa ni najbolj jasen. Predvidevajo, da so nastali s križanjem angleških vodnih španjelov in prinašalcev, na razstavah pa so se prvič pojavili leta 1860. V 19. stoletju so bili ena izmed najbolj priljubljenih pasem, kasneje pa je njihova priljubljenost upadla, v času med prvo in drugo svetovno vojno so skoraj izumrli. Zaradi svojega posebnega in aristokratskega videza so vedno bolj priljubljeni in počasi ponovno osvajajo svet.

Videz

Kodrasti prinašalci imajo, kot lahko razberemo že iz imena, kodrasto dlako, in so eni redkih psov, ki po prihodi iz vode nimajo videza ”mokrega psa”, temveč je njihova dlaka še lepša in še bolj bujna. Kljub kodrom ne zahteva kakšne izjemno težke nege, izdatno česanje se celo odsvetuje. Tehtajo med 28 in 35 kg, visoki so med 63 in 65 cm in tako eni izmed največjih prinašalcev.

Temperament

Je izredno ljubeč pes, navezan na dom in družino, v bližini novih ljudi in psov pa bo na začetku zadržan in se bo igral sam. Potrebuje aktivnega in potrpežljivega lastnika, saj mu hitro postane dolgčas. Lastnik, ki se bo posvetil kodrastemu prinašalcu oz. ”curly-ju”, bo dobil učljivega in mirnega psa, ki se na sprehodu nikoli ne bo utrudil. Svoje domače sprejme za svoje krdelo, enako velja tudi za živali, s katerimi odrašča, ne glede na to, ali so psi ali mačke.

Zdravje in nega

Kodrasti prinašalci so sicer zdravi psi, težave imajo lahko le z boleznimi, značilnimi za večje pasme, kot so displazija kolkov, zasuk želodca, epilepsija, rak kože in kosti ter srčne bolezni. Z rednimi pregledi in zdravo hrano lahko kodrasti prinašalci dočakajo tudi 14 let, nekateri so preživeli celo 17. leto.

Pia Anžel

Viri:
https://deloindom.delo.si/
https://dogtime.com/