Nasveti za varnost psa v vodi

1632

V poletni vročini veliko psov uživa v ohladitvi v bližnjem jezeru, reki ali v morju. Vendar pa lahko voda predstavlja tudi morebitno nevarnost za vašega štirinožnega prijatelja. Predstavljamo vam 5 načinov, kako poskrbeti za varnost psa ob čofotanju v vodi.

Psa ne silimo v vodo

Določene pasme psov v vodi uživajo ter v njej dobro plavajo. Novofundlanci ter labradorci so znani po tem, da vodo naravnost obožujejo. Na žalost to ne velja za nekatere druge pasme, predvsem za tiste, ki imajo kratke gobčke, veliko glavo ter v primerjavi z ostalim telesom ter kratke tačke. Naštete lastnosti lahko psu gibanje v vodi zelo otežujejo in so zato slabši plavalci. Pomembno je, da psa nikoli ne silimo v plavanje. Psa v vodo nikoli ne porivamo proti njegovi volji. Če pri vodnih aktivnostih noče sodelovati, spoštujmo njegovo odločitev in poskrbimo, da med našo zabavo v vodi kuža počiva v senci na bregu.

Ne pretiravajmo

Če vaš pes obožuje vodo, je pomembno, da z njo ne pretiravamo. Dobro je, da omejimo čas plavanja, saj nekateri psi preprosto ne znajo odnehati z igranjem v vodi, ker ob tem tako zelo uživajo. Posebno starejši psi se lahko hitreje utrudijo in tako se poveča nevarnost za utopitev. Če psu ne zaupate, da bo odzval na odpoklic, odsvetujemo, da mu pustite prosto plavati v odprtih vodah.

Pes naj ima vedno dostop do sveže vode

Vedno poskrbimo, da ima naš kuža na voljo dovolj sveže vode, ki jo lahko pije med premori aktivnosti v vodi. Jezera, morja in luže so lahko onesnaženi, zato je pomembno, da opazujemo, ali se pes le igra in plava v vodi ali vodo morebiti tudi pije. Če kuža vodo pije, je najbolje, da ga vsaj za nekaj časa odstranimo od vodnega vira ter mu ponudimo svežo vodo, ki jo imamo vedno s seboj. Lahko pa namesto obiska naravnih voda, psu ponudimo bazenček s svežo vodo, v katerem lahko čofota ter mirno pije vodo. S podlogo v bazenu poskrbimo tudi, da dno ni spolzko. V bazen lahko kužku damo tudi njegove najljubše igrače, ki plavajo na vodi, tako, da se bo v njem resnično zabaval.

Imejmo situacijo pod nadzorom

Varnost psa vključuje tudi nadzor nad našim kosmatincem. Tako kot se lahko ljudem v vodi zgodijo težave, se lahko tudi psom. Nevarnost za tovrstne dogodke je večja, če je voda preveč valovita ali premrzla, če je tok premočan ali če se naš pes preveč utrudi. Če s psom načrtujemo potovanje s čolnom, mu vedno zagotovimo rešilni jopič, ki bo poskrbel da bo psičkova glava vedno nad vodo, če pes slučajno pade vanjo ali pa se nenadoma odloči skočiti.

Psa dobro posušimo

Po vsaki aktivnosti v vodi je pomembno, da psa dobro posušimo. Posebej bodimo pazljivi ob hladnejših dneh, ko lahko nižje temperature in hladen vetrič povzročijo, da se pes podhladi. Dobra rešitev so brisače iz mikrofibre, ki so lahke in ne zavzamejo veliko prostora ter jih tako lahko imamo vedno spravljene v prtljažniku za vsak slučaj. Lahko pa si omislimo tudi poseben kopalni plašč za psa, ki ga bo vaš kuža lahko nosil vse do doma.

Po vsaki aktivnosti v vodi se po prihodu domov prepričamo, da kuža ne kaže znakov podhladitve ali zastrupitve z vodo. Znaki podhladitve v vodi so enaki tistim zaradi mrzlega vremena, o katerih smo pisali v članku Kako ukrepati ob podhladitvi pri psu, Znake zastrupitve z vodo pa najdete v članku Zastrupitev z vodo: ko je dobrega preveč. Ob znakih zastrupitve ali podhladitve se je najbolje obrniti na najbližjega veterinarja.

Nastja Bizjak

VIRI

www.yourdog.co.uk