Kako poteka posvojitev psa iz zavetišča?

364

Mnogo ljudi si želi posvojiti psa iz zavetišča in mu tako omogočiti boljše življenje. A glede posvojitev se pogosto pojavijo najrazličnejša vprašanja, dileme in nesporazumi. Da bi posvojitev psa tekla čim bolj gladko, je najbolje, da že vnaprej veste, kaj pričakujete.

Tokrat vam podrobno opišemo potek posvojitve pri dveh slovenskih zavetiščih, da lahko dobite boljšo predstavo, kako posvojitve potekajo.

Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana

Na njihovi spletni strani si lahko kadarkoli ogledamo podatke psov, ki iščejo svoj dom. Poleg njihove slike je zraven zapisano tudi njihovo ime, starost, njihova velikost in spol. Vsi psi, ki so pripravljeni na posvojitev pa so veterinarsko pregledani, cepljeni in so stari vsaj 3 mesece. Samičke so sterilizirane, samčki kastrirani. Vsi psi so čipirani in imajo potni list.

Posvojitev psa zaradi trenutnih razmer poteka nekoliko drugače. Če torej na spletni strani vidite kužka, ki bi ga posvojili, v zavetišče najprej pokličete in se tako dogovorite za termin posvojitve. Zastavili vam bodo tudi nekaj vprašanj in se z vami pogovorili o pogojih v katerih bo pes prebival.

Ob posvojitvi se podpiše posvojitvena pogodba, ki je v skladu z Zakonom o zaščiti živali Republike Slovenije (2004) in Pravilnikom o zaščiti hišnih živali (2005). V njej se posvojitelj zaveže, da bo za posvojenega psa ustrezno skrbel. To pomeni, da bo poskrbel za ustrezno veterinarsko oskrbo, prehrano, bivalen prostor, po potrebi tudi šolanje. Skratka, posvojitelj se s pogodbo zaveže, da bo posvojeni pes imel kvalitetno življenje.

V pogodbi se posvojitelj strinja, da lahko pridejo predstavniki iz zavetišča (ne)napovedano preveriti, ali je oskrba psa ustrezna. Če se posvojitelj podpisanega ne drži, se to šteje kot mučenje živali in je pes posvojitelju odvzet. S podpisom pa posvojitelj hkrati zavetišču izplača prispevekposvojnino za stroške oskrbe živali. Zavetišče pa posvojitelju priloži tudi količino hrane za 2 dni.

Zavetišče Horjul

Tudi na njihovi spletni strani si lahko ogledamo pse, ki so pripravljeni na posvojitev. Če se zanimate za posvojitev izpolnite posvojitveni vprašalnik, ki se nahaja na njihovi spletni strani. V vprašalniku boste odgovarjali o vaših osebnih podatkih, načinu življenja, prejšnjih in zdajšnjih živalih, bivalnem prostoru, preživljanju prostega časa, kakšne namene imate s posvojitvenim psom, šolanje le tega, ipd.

Rešen vprašalnik nato pošljete v zavetišče, oni pa vas bodo kontaktirali in povabili na posvojitveni pogovor, v primeru, da izpolnjujete pogoje za posvojitev. Na pogovoru posvojitelja seznanijo s samim postopkom posvojitve in prav tako kot v Zavetišču za zapuščene živali Ljubljana, podpiše posvojitveno pogodbo.

V Sloveniji pa imamo še veliko drugih zavetišč, kot so npr.: Obalno zavetišče, Zavetišče za živali Maribor, Zavetišče Mala hiša, Zavetišče Oskar Vitovje, Zavetišče Johanca, Zavetišče Brežice, Zavetišče Turk in drugi. Največ informacij o posvojitvah pa boste pridobili na spletnih straneh posameznih zavetišč.

Če niste zainteresirani za posvojitev iz zavetišča, pa imamo v Sloveniji tudi malo morje društev, ki se ukvarjajo z reševanjem psom. Nekatera društva imajo spletne strani, spet druga so bolj aktivna na socialnih omrežjih.

Psi niso samo živali, so družinski člani. A da postanejo družinski člani, potrebujejo priložnost in dom v katerem se bodo počutili ljubljene. Kljub temu, da imajo psi iz zavetišča lahko določene travme in težave, lahko ob zadostni meri potrpežljivosti in ljubezni postanejo čudoviti sopotniki. Prepričani smo, da posvojitve psa ne boste nikoli obžalovali.

Eva Tomažin

VIRI

www.zavetisce-ljubljana.si

www.zavetisce-horjul.si