Masaža za pse: VSE, kar morate vedeti

1467

Mogoče se sprašujete, kaj pasje masaže sploh so, ali pa so le-te stalnica v vašem življenju. Vsi dobro vemo, da psom prija “čohanje”, marsikdo pa še nikoli ni razmišljal o masaži. Danes vam predstavljamo, kaj je masaša za pse in zakaj je koristna.

Pozitivni učinki, ki jih ima masaža za pse

 • Zmanjšanje stresa in tesnobe
 • Izboljšanje vitalnosti in fizičnih sposobnosti: masaže lahko znižajo krvni pritisk, pospešijo cirkulacijo, okrepijo imunski sistem, pripomorejo k boljši prebavi in drugim vitalnim funkcijam. Masaža je lahko koristna tudi pred dolgim sprehodom ali drugimi aktivnosti, saj bo pripomogla k manjši možnosti nastanka poškodb, mišice pa po aktivnosti ne bodo tako utrujene. Priporočljiva pa je tudi po končani aktivnosti, zlasti, če je bil pes aktiven dalj časa.
 • Celjenje poškodb: z masažo lahko pomagate psu pri hitrejši rehabilitaciji, zmanjšala se bo bolečina in poškodba se bo hitreje zacelila. Nujno pa se najprej posvetujte z veterinarjem, kakšna masaža je za vašega psa najprimernejša, da ne boste situacije le poslabšali.
 • Izboljšanje počutja
 • Vzpostavitev močnejše vezi med psom in lastnikom:
 • Blaženje čustvenih probemov: z masažo boste oblažili tudi posledice morebitnih travm, s katerimi se spopada vaš pes.
 • Ugotavljanje morebitnih nepravilnosti: z masažo boste morda odkrili nepravilnosti, kot so izbokline ali pa rane, ki se ne zacelijo. O tem obvestite veterinarja.

Kako zmasirati psa? 

Bodite pozorni, da uporabljate nežne prijeme. S tem boste pridobili zaupanje psa in počutil se bo udobno. Če pes pokaže, da mu je neprijetno, prenehajte z masažo ali bodite še bolj nežni. Psa v masažo nikoli ne silite!

 1. Če je vaš pes napet ali tesnoben, masaža mogoče ne bo tako učinkovita. Poskusite s predhodnim sprehodom in tako sprostite nekaj napetosti. Ko je pes umirjen, lahko pričnete z masažo. Izberite tih kotiček v vašem domu, kjer se pes počuti varno in sproščeno.
 2. Začnite z božanjem vzdolž celega telesa. Lahko se s psom tudi pogovarjate, a imejte umirjen in nežen glas, saj ga boste s tem le še dodatno sprostili.
 3. S krožnimi gibi nadaljujte na vratu. Ves čas bodite pozorni, da ne pritiskate preveč.
 4. Premaknite se na ramena. Tukaj se lahko zadržite dlje, saj psi sami tega predela ne dosežejo in jim bo masaža še bolj prijala.
 5. Z ramen se premaknite na prsa in sprednje tace. Nekateri nimajo radi dotikanja njihovih tac, zato bodite pozorni, kako se odziva vaš pes. Če bo pokazal, da mu je to neprijetno, prenehajte. Izogibajte se pritiskanju direktno na kosti ali sklepe.
 6. S krožnimi gibi nadaljujte z masiranjem hrbtenice. Potujte levo in desno ob hrbtenici in nekajkrat to ponovite od vratu do repa.
 7. Nežno nadaljujte, dokler ne pridete do rep in zadnjih tac. Ko končate, bi moral biti vaš kuža popolnoma sproščen.

Če vas zanima več o pasji masaži in tem, kako se je lotiti, vam svetujemo knjigo “Zdravilna masaža za pse”. V knjigi se skriva preizkušen masažni program, ki bo vašemu kosmatincu nedvomno dobro del. Naročite svojo knjigo TUKAJ.

N.S.

 

VIRI:

www.cesarsway.com

www.akc.org

www.dogsnaturallymagazine.com