VIDEO: 10 stvari, ki bi si jih lastniki želeli vedeti, preden dobijo psa

1069

Tudi vi pričakujete novega kosmatega družinskega člana? Tokrat vam predstavljamo 10 stvari, za katere je ena izmed novopečenih lastnic rekla, da bi si jih želela vedeti, preden je dobila psa.

Pomanjkanje spanja zna biti problem

Nekateri psi, predvsem mladički, bodo od vas mogoče zahtevali, da jih peljete »na stranišče« tudi ponoči. Če si za dobro jutro ne želite čiščenja po stanovanju, si raje nastavite alarm in ga peljite ven, vseeno pa bodite pozorni, da ga ne razvadite in ga poskusite čimprej navaditi na spanje čez celo noč.

Veliko časa boste preživeli zunaj

Verjetno vas to dejstvo ni presenetilo, a vseeno vam bo to zavzelo kar nekaj vašega časa. Psi bodo potrebovali čas zunaj tudi, ko vreme temu ne bo naklonjeno. Nekateri sicer niso ljubitelji slabega vremena in bi take dni raje preživeli na kavču, a na nas lastnikih je, da vseeno poskrbimo, da so tudi ob slabem vremenu fizično aktivni.

Psi potrebujejo veliko pozornosti

Pričakujte, da bodo predvsem mladički od vas zahtevali veliko pozornosti in časa, vsekakor pa se količina tega razlikuje tudi glede na pasmo. Nekateri psi bodo ob pomanjkanju pozornosti skušali pridobiti le-to tudi na vam neprijetne načine, npr. z uničevanjem pohištva ali drugih stvari.

 

Kakšni stvari se bo treba odpovedati

Ko v vaše življenje pride pes, bo trajalo nekaj časa, da se privadite skupnega življenja. Kljub temu, da določenih obveznosti ne boste mogli opustiti, pa se boste morali kot lastniki psa kakšni stvari tudi odpovedati. To sicer ne pomeni, da boste zamudili vsa druženja in zabave, sami pa presodite, koliko časa lahko psa pustite samega doma.

 

Disciplina je zelo pomembna

Če želite imeti lepo vzgojenega psa, je disciplina izrednega pomena. Določite pravila in odločno vztrajate pri vzgoji. Pomembno je, da ste konsistentni in nepopustljivi, ker boste le tako vzpostavili red. Obstajajo pasme, ki so zelo učljive in si bodo vaša pravila hitro zapomnile. Če vas zanima katere pasme to so, si preberite članek tukaj

 

Mladički so kot otroci

Mladički bodo od vas zahtevali veliko energije in pozornosti. Preden prevzamete odgovornost lastništva psa, se prepričajte, da ste 100% pripravljeni na to.

 

Vsak pes je drugačen

Ko postaneš lastnik psa, posebej, če je ta še mladiček, je vsak nasvet uporaben. Zavedati pa se morate, da je vsak pes drugačen in se ne obremenjujte, če vaš ni točno tak, kot piše v medijih. Ne belite si glave s 1001 nasveti in pravili, ampak raje opazujte vašega psa in se ravnajte glede na njegove želje in potrebe.

 

Pes je finančni zalogaj

Preden se odločite za psa, dobro premislite, če ste finančno sposobni. Stroški se sicer močno razlikujejo glede na to, katere pasme je veš pes, a je vseeno pomembno, da se tega zavedate. Obstajajo načini, kako si te stroške lahko zmanjšate, npr. z nakupom pasje opreme iz druge roke (»second hand«). Pobrskajte na spletnih straneh, kot so Facebook ali pa Moj butik. Na ta način boste privarčevali, hkrati pa je tako nakupovanje tudi okolju prijazno. Stroške si zmanjšate tudi s tem, da kakšen pripomoček naredite sami. Več o tem si lahko preberete tukaj.

 

Zelo hitro bodo zrasli

Uživajte v vsakem obdobju. Leta s kužkom tečejo hitreje, kot se zavedamo, zato je pomembno, da smo hvaležni za vsak trenutek, ki ga imamo z njimi.

 

Prinesli bodo ogromno ljubezni in veselja

Pripravite se na ogromne količine ljubezni in veselja, ki vam jo bo prinesel kuža. Poleg tega bo vaš prijatelj, ki vam bo delal družbo tudi, ko boste sami, obenem pa bo poskrbel še za zmanjšanje stresa in tesnobe.

Prav je, da se zavedate, da z lastništvom psa prevzemate veliko odgovornost, zavedati pa se morate tudi to, da pasje življenje ni tako dolgo, kot bi se verjetno vsi želeli. Ravno zato naj vam bo prioriteta to, da kužku nudite kvalitetno in polno življenje, tudi če to pomeni, da kdaj pa kdaj opustite svoja pravila in mu pustite, da preprosto uživa. Zagotovo vam bo neskončno hvaležen.

N. S.