Najbolj učljive pasme psov

1686

Najbolj učljive pasme psov - border collieSeveda je vsakega psa možno učiti in ga trenirati, a je z nekaterimi pasmami to lažje kakor z ostalimi. Najlažje je učiti pse, ki že po naravi radi sodelujejo s človekom, delajo in so motivirani. A naj vas to ne zavede – če pes rad dela, to še ne pomeni, da je skrb za tako pasmo enostavna. Nasprotno – ravno taki psi včasih potrebujejo veliko več pozornosti, saj se zaradi svoje pameti začnejo hitro dolgočasiti. Prav vsak pes je ob ustrezni vzgoji lahko naučen ogromno stvari,  seveda pa čisto vsak ob neustrezni vzgoji lahko tudi razvije neželena vedenja.

Kateri so torej psi, ki radi delajo?

[members_only]

Borderski ovčar (Border collie)

Ti psi so poznani kot najinteligentnejši psi na svetu. So izjemno pametni, stvari hitro dojemajo in imajo veliko energije. Zato so večkrat zelo uspešni pri raznih kinoloških športih. Radi sodelujejo s svojim človekom, zato za delo ne potrebujejo nobene dodatne motivacije. Seveda pa bo šolanje bistveno bolj uspešno, če jih boste pozitivno motivirali in nagrajevali – obožujejo igrače, a se ne bodo branili niti slastnih priboljškov.

Nemški ovčar

Ta pasma naravnost blesti v najrazličnejših poklicih. Pogosto jih uporablja policija, vojska, lahko so tudi psi vodniki ter reševalci. Nekateri se lahko izkažejo kot terapevtski psi, prav tako pa so priljubljena pasma vseh, ki se ukvarjajo s kinologijo. Tudi ti psi zelo hitro dojemajo. Zelo se navežejo na svojega človeka in z njim radi delajo. So zelo dobri čuvaji, a je treba z njimi veliko delati – v kolikor se z njimi ne ravna pravilno, lahko postanejo izjemno nezaupljivi, celo agresivni do tujcev. Približno podobne lastnosti odlikujejo tudi belgijske ovčarje.

Najbolj učljive pasme psov - papillon

Papillon

Kljub temu da so tej kužki majhni in izredno ljubki, so to psi, ki radi delajo. Če iščete kosmatinca, ki bo rad poležaval v vašem naročju in lenaril, papillon definitivno ni prava izbira. Imajo veliko energije in so zelo inteligentni. Sicer so tudi ljubeči, a zelo radi delajo in potrebujejo lastnika, ki se bo z njimi aktivno ukvarjal. Radi se učijo novih trikcev, uspešni pa so tudi pri nekaterih športih, denimo agility.

Labradorec

Tudi te pse srečamo v različnih poklicih. So izjemno dobri reševalci iz vode, odlično pa se izkažejo tudi kot psi vodniki, terapevti ali reševalci iz ruševin. So zelo pametni in obožujejo vse ljudi, zato niso najboljši čuvaji. A ravno zaradi te lastnosti so zelo popularni družinski psi. Ker so zelo družabni, bodo z veseljem preživljali čas z vami ob najrazličnejših aktivnostih. Naj vas njihova prijaznost ne zavede; tudi labradorci zahtevajo od vas ogromno časa in pozornosti. Če imajo preveč energije ali so osamljeni, naj vas ne preseneti, če vas bo doma pričakal kak pogrižen kos pohištva. Podobne lastnosti in potrebe veljajo tudi za zlate prinašalce.

Borderski terrier

Malo manj znana in priljubljena pasma, pa vendar so tudi borderski terierji krasni psi. Kljub temu da so manjši, so neustrašni in zelo pametni. So zelo dobri lovci in imajo dober voh, zato bodo uživali v delu z nosom. Na svojega lastnika se zelo navežejo in posledično tudi radi delajo, a potrebujejo veliko gibanja. Če niso zaposleni, tako mentalno, kakor tudi fizično, lahko postanejo (samo)destruktivni.

Seveda je veliko odvisno od psa samega, pa tudi od vas – koliko časa in energije ste pripravljeni vložiti v učenje psa. Prav vsak kuža je lahko najboljši spremljevalec pod soncem, če ga le pravilno vzgojite.

[/members_only]

Veronika Sivka

Viri:
https://www.cheatsheet.com
https://www.countryliving.com
https://www.rd.com