Moj pes ima prhljaj, kaj sedaj?

1422

Prhljaja pri psih običajno ne jemljemo preveč resno in ga ne povezujemo z bolezenskim stanjem. Vseeno je priporočljivo, da se ob morebitnem nenadnem pojavu prhljaja pri svojem kužku posvetujete s strokovnjakom iz tega področja. Medtem ko vzroki za nastanek prhljaja pri psih niso popolnoma razumljeni, jih lahko povezujemo z različnimi stanji kože. Če prepoznamo vrsto prhljaja, potem tudi vemo, kakšna vrsta zdravljenja je potrebna.

[members_only]

Prhljaj je stanje, pri katerem se na koži in dlaki psa pojavljajo majhni, beli kosmi kože. Nekateri psi so, ravno tako kot ljudje, bolj nagnjeni k nastanku prhljaja kot drugi. Obstaja pa nekaj bolezenskih stanj, ki so povezani z nastankom prhljaja. Naj jih naštejemo.

  • Dermatitis, ki se odraža v vnetju kože. To vnetje je običajno posledica drugega vzroka. Seboroični dermatitis pa je dolgotrajna kožna motnja, povezana s prhljajem. Domneva se, da je seboreja povezana s težavami imunskega sistema. Prhljaj pri seboreji, je običajno nekoliko bolj masten in večji, kot običajni kosi prhljaja.
  • Paraziti, kot so npr. pršice, se lahko zaredijo na koži psa. Zaradi tega se koža izsuši, posledica pa je prhljaj. Tudi nekateri notranji zajedavci lahko izčrpajo imunski sistem psa in povzročijo suho kožo s prhljajem. Lahko se zgodi, da psa prhljaj zaradi parazitov močno srbi. Pes si lahko na račun tega, močno opraska kožo, povzroči rano in poskrbi za dodatne zdravstvene zaplete.
  • Alergije. Mnogi psi imajo lahko alergične reakcije na hrano in snovi v okolju, kjer živijo. Vse to lahko kot posledico povzroči prhljaj.
  • Imuno deficienca ali imunska pomanjkljivost je stanje, ko ima kužek bolezen, ki izčrpava njegov imunski sistem. Primer take bolezni je lahko Cushingov sindrom, ki je povezan s prekomernim proizvajanjem nekaterih hormonov.
  • Bakterijske in glivične okužbe, ki pri psu povzročijo izsušitev kože. Naraščanje števila novih kožnih celic pa lahko privede do prhljaja.
  • Podnebje, v katerem prebivamo. Prhljaj je običajno bolj pogost in bolj obilen pozimi, saj nizka vlažnost v zraku, izsušuje kožo. Tudi stres je pogost povzročitelj prhljaja.

Če prhljaj pri psih napačno zdravimo, lahko naredimo več škode kot koristi. Ker pa je zdravljenje prhljaja pri psih odvisno od vzroka, je potrebno najprej odstraniti morebitne vzroke za prhljaj. Če opazite, da se stanje s prhljajem ob zaužitju določene hrane ali ob stiku z neko snovjo poslabša, to takoj odstranite iz svojega okolja. Prehranjevanje s kakovostno hrano je zelo pomembno pri ohranjanju zdrave kože in dlake psa. Pomembno je, da kužek zaužije dovolj hrane bogate z omega-3 in omega-6 maščobnimi kislinami. Le-te najdemo v lososu, sardelah in lanenem semenu.

V primeru blagega prhljaja je najbolje, da se proti prhljaju ne uporabljajo nikakršna agresivna sredstva. A vendar, če prhljaja ne odstranimo popolnoma, se lahko zgodi, da se ponovno pojavi.

Pogosto lahko nastanek prhljaja preprečimo že s tem, da svojemu kužku omogočimo aktivno in veselo življenje ter dobro poskrbimo za čistočo psa. Še en način zdravljenja, ki ga predpiše veterinar, pa je lahko uporaba zdravil za alergijo, kot so antihistaminiki.

[/members_only]

Deja Drobne

Viri:
https://www.care.com
https://www.wondercide.com/
https://www.petful.com