Največje pasme psov

Največje pasme psov - angleški mastifPasme psov v splošnem razdelimo na majhne, srednje in velike pasme. Velike pasme so vse pasme psov, ki presegajo 45 kilogramov teže in 70 centimetrov višine. Kljub njihovi velikosti pa so le-te izredno priljubljene.

Angleški mastif

Že po imenu je jasno, da gre za pasmo, katere izvorna dežela je Velika Britanija in velja za najstarejšo angleško pasmo, ki naj bi se pojavila v 6. stoletju pred našim štetjem. Pasma naj bi skozi zgodovino služila za čuvaje, velikokrat pa bila tudi del pasjih bojev in celo služila kot vaba za lov na medvede. Danes pa služi angleški mastif kot čuvaj in hišni ljubljenček. Spadajo v skupino kratkodlakih psov z značilnim črnim gobcem in svetlo dlako. Po teži odrasli samci dosegajo težo med 70 pa vse do 115 kg, samice pa nekoliko manj. V višino dosegajo od 70 cm naprej, kar jih uvršča v skupino največjih pasem psov. Sicer pa so kot psi izredno zvesti, ljubeči, potrpežljivi in poslušni, za kar so primerni tudi za družine z manjšimi otroki.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Vesna Kropf

Viri:
https://www.mnn.com
https://www.akc.org
https://www.readersdigest.ca