Največje pasme psov

2549

Največje pasme psov - angleški mastifPasme psov v splošnem razdelimo na majhne, srednje in velike pasme. Velike pasme so vse pasme psov, ki presegajo 45 kilogramov teže in 70 centimetrov višine. Kljub njihovi velikosti pa so le-te izredno priljubljene.

Angleški mastif

Že po imenu je jasno, da gre za pasmo, katere izvorna dežela je Velika Britanija in velja za najstarejšo angleško pasmo, ki naj bi se pojavila v 6. stoletju pred našim štetjem. Pasma naj bi skozi zgodovino služila za čuvaje, velikokrat pa bila tudi del pasjih bojev in celo služila kot vaba za lov na medvede. Danes pa služi angleški mastif kot čuvaj in hišni ljubljenček. Spadajo v skupino kratkodlakih psov z značilnim črnim gobcem in svetlo dlako. Po teži odrasli samci dosegajo težo med 70 pa vse do 115 kg, samice pa nekoliko manj. V višino dosegajo od 70 cm naprej, kar jih uvršča v skupino največjih pasem psov. Sicer pa so kot psi izredno zvesti, ljubeči, potrpežljivi in poslušni, za kar so primerni tudi za družine z manjšimi otroki.

[members_only]

Bernardinec

Bernardinec je ena izmed največjih pasem psov prepoznavna kot reševalna pasma z značilnim sodčkom žganja okoli vratu, kar naj bi sicer veljalo bolj za mit kot pa resnico. Izvira iz osrčja Švice in je bila že od začetka 17. stoletja vzgajana za reševanje in pomoč ob delu. Odrasli psi dosegajo višino od 70 do 90 centimetrov, težki pa so od 65 do 120 kilogramov, odvisno od tega, ali gre za samca ali samico. V kolikor gre za samico, je le-ta lažja in tudi malce nižja od samca samega. Kljub njegovi velikosti pa velja za izredno družinskega nežnega psa, ki dandanes služi ne samo kot hišni ljubljenček, ampak tudi za odličnega psa čuvaja.

Nemška doga

Nemška doga, nežen velikan, znan tudi pod imenom veliki danec. Izvorno državo razkrije že samo ime, Nemčija, kjer so jo vzgajali kot lovskega psa plemstva in hkrati kot psa čuvaja svojih lastnikov. Danes pa je predvsem ljubeč in nežen ljubljenček, ki v višino dosega do vsaj 76 centimetrov, po teži pa lahko tehtajo do kar 82 kilogramov. Pri tem pa seveda velja splošno pravilo, da so samice lažje in nižje kot sami samci. Kljub svoji višini in teži so izredno nežni psi, ki imajo radi družbo svojih lastnikov in njihove družine. Spada v sam vrh največjih pasem na svetu in si deli mesto z irskim volčjim hrtom.

Irski volčji hrt

Irski volčji hrt spada v skupino hrtov in izvira, kot že samo ime pove, iz osrčja Irske. V preteklosti je pasma služila za lov na volkove in bila izredno cenjena na območju Irske in Velike Britanije. A je hkrati tudi delala družbo kraljevim družinam kot pes čuvaj ih hišni ljubljenček. Znana je po svoji nežni in ljubeči naravi, a je skozi samo zgodovino še vedno ohranil svoj lovski nagon in nepoznane živali vidi kot potencialni plen. V višino meri samec vsaj 80 centimetrov, medtem ko samica najmanj 71 centimetrov. Po teži pa samec dosega vsaj nekje 55 kilogramov, samica pa vsaj 40 kilogramov, kar pa tudi pomeni, da je lahko teža tudi višja. Spada pa med eno izmed največjih pasem psov na svetu in je še danes uvrščena v sam vrh po velikosti in teži poleg doge.

Pri vseh teh pasmah je zanimivo, da so kljub svoji velikosti izjemno nežne in ljubeče po naravi, seveda pa je tukaj pomembna tudi pravilna vzgoja, ki poskrbi, da je kuža lahko ljubeč in ne predstavlja nikakršne nevarnosti za okolico (ne glede na svojo velikost).

[/members_only]

Vesna Kropf

Viri:
https://www.mnn.com
https://www.akc.org
https://www.readersdigest.ca