Kaj morate vedeti, če si želite pekineškega španjela? (Pekinezer)

3171

Pekineški španjel, ki mu pravimo tudi pekinčan, pekinžan, pekinez ali kar pekinezer, je izjemno priljubljen predstavnik malih psov. Zaradi svojega ljubečega značaja in ljubkega videza je ta pekinez nepogrešljiv član marsikatere družine. Vseeno pa je pred nakupom te pasme dobro poznati nekaj dejstev.

 

Pekinezer je inteligenten…

Čeprav mu tega marsikdo ne bi pripisal, je pekinezer precej inteligenten pes. Hitro dojema stvari in razume, kaj želite od njega. Ob neprimerni vzgoji pa se zato hitro tudi nauči nagajati in početi ravno obratno od tistega, kar bi si želeli.

 

… A precej svojeglav

Ti psi razmišljajo s svojo glavo in so precej trmasti. Ko se nekaj odločijo, jih težko prepričamo v nasprotno. Zato je ključnega pomena, da jih že od prvega dne dosledno vzgajamo in uporabljamo pozitivno motivacijo. Tako psu pokažemo, da je sodelovanje zabavno ter ga motiviramo, da nas upošteva.

 

Ne prenese grobosti

Pekineški španjel je zelo nežna pasma, ki se zelo slabo odziva, če z njim ravnamo grobo. Pomembno je torej, da tudi pri vzgoji ne uporabljamo sile. Če imamo otroke je ključnega pomena, da jih naučimo nežnega ravnanja s psom in ne pustimo, da bi naši najmlajši psa cukali, vlekli za rep/ušesa… V primeru, da smo s psom grobi, lahko iz strani pekinezerja pride tudi do ugrizov.

 

Velja za dokaj vokalnega psa

Čeprav je majhen, je pekinezer neustrašni čuvaj, ki bo glasno opozoril na vse neznance. Prav tako se bo brez zadržkov z vami “kregal”, ko mu kaj ne bo po godu. Če živite torej v večstanovanjski stavbi, se že pred nakupom dobro pozanimajte, če vašim sosedom lajanje predstavlja velik problem. Seveda pa se tudi lajanje sčasoma da drastično omiliti.

 

Lahko ima določene zdravstvene težave

Pekinez sodi med t.i. brahicefalične pasme, kar pomeni, da ima potlačen gobček. Zaradi tega so pri pasmi pogoste predvsem težave z dihali, prav tako pa je pekinezer nagnjen k težavam z očmi. Pasma ima rada nekoliko hladnejše temperature, poleti pa moramo biti previdni, da ne pride do toplotnega udara.

 

V izogib težavam svetujemo, da psa kupujete samo pri preverjenih vzrediteljih, ki parijo zgolj zdrave in stabilne posameznike pasme.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.akc.org
www.dogtime.com