Kaj vam spalni položaj psa pove o njem?

3099

Včasih opazimo psa spati v nenavadnih pozicijah, ki se nam res zdijo neobičajne. Kot ljudje tudi psi spijo v različnih položajih. Spalni položaj psa nam psi razkrije majhne podrobnosti svojega značaja in počutja.

Spanje na boku

Najpogostejši spalni položaj psa, ki je predvsem značilen za mladičke in starejše pse, ki imajo težave s sklepi. Sam položaj pomeni, da je pes sproščen, se počuti varnega in mu ni prevroče. Po naravi je pes ki spi na boku zaupljiv in zvest, najraje pa zaspi na ležišču, ki je rezervirano samo zanj.

 

Položaj leva

Če vaš pes najraje zaspi v položaju leva (ko položi glavo na tačke), pomeni, da le počiva vendar ni v globokem spancu. Lahko gre za začeten položaj pred globokim spancem, vendar so psi v tistem trenutku še pripravljeni na igro. Psi, ki veliko časa preživijo v takšni poziciji so zaščitniški in predani, nemalokrat pa zaspijo ob vaših nogah ali pa pred vhodnimi vrati.

“Superman”

Pozicija »Supermana«, ko pes vse štiri tačke iztegne in leži na trebuhu, je značilna predvsem za mladičke in razigrane pse. V tej poziciji sporočajo, da so utrujeni, vendar še vedno pripravljeni na igro. Takšni psi so zelo igrivi in živi, ki se igrajo, dokler se popolnoma ne utrudijo od veselega igranja.

Kepa

Ko vaš pes zaspi v poziciji, ki je podobna kepi, vse tačke ima čisto ob telesu, glava pa se ponavadi dotika zadnjih tačk, rep pa morda celo pokriva telo, velikokrat pomeni, da želijo ohraniti telesno temperaturo, morda pa tudi čutijo, da se morajo zaščititi. Takšna pozicija psu omogoči, da zaščiti vitalne organe. Ta položaj je tudi najljubši, ko jih zebe. Položaj je tudi značilen za pse, ki se privajajo novega okolja, v katerem se še ne počutijo popolnoma varne. Če vaš pes velikokrat spi v tem položaju je ljubeč, vendar nekoliko nervozen, kar je najpogosteje posledica prilagajanja na novo okolje.

Crkljanje v postelji

Če se vaš pes med spanjem najraje crklja z vami, drugim psom ali celo mačko, pomeni, da si želi bližine in izkazuje željo, da bi bil povezan z vami. Je zelo ljubeč in pozoren pes, ki najraje zaspi v družbi. Velikokrat psi spijo s hrbtom obrnjeni proti vam ali drugi živali, pomeni, da se z vami/njo počuti najvarneje in ji brezpogojno zaupa.

Ko pes najraje zaspi »zakopan« pod oblačili, odejo, vzglavniki pomeni, da pes išče udobje in varnost. Ta pozicija razkriva, da je vaš pes zelo pozoren in si želi veliko pozornosti.

 

Spanje na hrbtu

Spalni položaj psa, ko ta zaspi s trebuščkom in tačkami obrnjenim navzgor, predvsem izgleda neverjetno ljubko in tudi malce neudobno, za psa pomeni udobje v največjem pomenu. Položaj jim omogoči, da se njihovo telo primerno ohlaja. Pes s tem položajem sporoča, da vam brezpogojno zaupa in se varno počuti v okolju katerem spi. S staranjem in zaradi posledic tega procesa, pes vedno manj spi v tem položaju, vendar to seveda nikakor ne pomeni, da vam več ne zaupa.

 

Dvignjena glava

Če pes išče pozicijo, ki mu omogoča, da spi z dvignjeno glavo in si jo podpira, lahko to pomeni, ima težave z dihanjem, kar lahko nakazuje na kronične srčne bolezni ali druge zdravstvene težave. Ob tem bodite pozorni na hitrost dihanja, glasnost dihanja in nezmožnost gibanja, najbolje pa se je posvetovati z veterinarjem.

Melani Kolbl

VIRI:
www.petsradar.com
www.casper.com