Sobne rastline, ki so strupene za psa

424

Sobne rastline so dandanes zelo priljubljene kot dekoracija, pogled nanje pa nas sprošča in napolni z dobro voljo. S pomočjo fotosinteze v prostor sproščajo zrak, hkrati pa nase vežejo toksične snovi in skrbijo za čistejši zrak. Kljub vsem pozitivnim učinkom rastlin, pa se moramo zavedati, da so nekatere od njih strupene za naše štirinožne prijatelje, zato moramo biti previdni. Spodaj so naštete najpogostejše rastline, ki so strupene za psa.

Aloe Vera

Zaradi lahkega vzdrževanja in svojih zdravilnih lastnosti je med ljubitelji rastlin precej priljubljena. Ob pravilni uporabi je lahko koristna tudi za psa, lahko pa je tudi strupena. Če jo imate doma tudi vi, je priporočljivo, da jo postavite izven dosega psa, saj je gel, ki ga rastlina vsebuje, strupen za psa.

Stopnja: rahlo do zmerno strupena.
Strupeni deli rastline: sok in gel
Znaki zastrupitve: razdražen želodec, bruhanje, driska

 

Zlati potos

Pravtako zelo pogosta in priljubljena rastlina, ki jo najdemo v marsikaterem domu.

Stopnja: rahlo strupena.
Strupeni deli rastline: vsi.
Znaki zastrupitve: srbečica okoli gobca, ki lahko vodi v pekočo bolečine okoli in v pasjem gobcu. Lahko se pojavi tudi pretirano slinjenje, bruhanje ali težave s požiranjem.

 

Cikas palma

Zelo lepa in nezahtevna palma, zaradi česar je tudi zelo popularna. Kljub temu pa je strupena za pse in je zato v vaš dom raje ne prinašajte.

Stopnja: zelo strupena.
Strupeni deli rastline: vsi.
Znaki zastrupitve: intenzivno bruhanje, driska, bolečine v trebušni steni, opotekanje, tresenje in težave z reguliranjem telesne temperature.

 

Difenbahija

Tropska rastlina, ki za rast ne potrebuje veliko svetlobe, vsebuje pa kalcijeve kristale, ki jih lahko primerjamo z mikroskopsko majhnimi delci stekla. Že samo rahel stik z rastlino lahko povzroči težave, zato naj ne pride v bližino vaših ljubljenčkov.

Stopnja: zmerno strupena.
Strupeni deli rastline: vsi.
Znaki zastrupitve: bruhanje, otekanje gobca in/ali grla, hude bolečine goba, draženje kože, kašljanje, vznemirjenje ali prekomerno slinjenje.

 

Alokazija

Poznamo 79 vrst alokazij in postajajo vse bolj popularne, na žalost pa povzročajo enake težave kot difenbahija. Kljub lepemu izgledu se jim za dobro vašega kužka raje izognite.

Če jo vaš pes zaužije, obiščite veterinarja, ki bo spremljal in zdravil simptome zastrupitve, če pa pride do draženja kože ali oči, je priporočeno spiranje z vodo oziroma kopanje.

Stopnja: zmerno strupena.
Strupeni deli rastline: listi, steblo in korenine.
Znaki zastrupitve: enako kot pri difenbahiji.

 

Singonij

Najpogostejša vrsta je trolistni singonij.

Stopnja: zmerno strupena.
Strupeni deli rastline: vsi.
Znaki zastrupitve: bruhanje, depresija, driska, pomanjkanje apetita, sprememba v barvi urina.

 

Poleg zgoraj opisanih, so strupene tudi zamije, taščini jeziki, filodendroni, kaktusi, begonije, oleandri (zelo strupeni), šeflere, spatifili, bršljani, gardenije, flamingovci, fikusi, ognjene lilije (zelo strupene), evkaliptusi, dracene, kalanhoje in nekaj drugih.

Če sumite, da je vaš pes prišel v stik s strupeno rastlino, opazujte njegovo vedenje in počutje ter ob poslabšanju poiščite pomoč veterinarja.

 

N.S.

 

VIRI:
www.rd.com
www.abc.net
www.balconygardenweb.com