Kako psa pripraviti na zimo?

256

Čeprav smo komaj dodobra zakorakali v jesen, se zima približuje s svetlobno hitrostjo. Z njo pa tudi nizke temperature in snežne padavine. Seveda nekaterim kužkom zimski čas ni ravno po godu, spet drugi pa uživajo v snežnih aktivnostih, ki jih ta prinaša. Ne glede na to, ali pes zimski čas obožuje ali ne, je dobro, da vemo, kako psa pripraviti na zimo.

Kako zunanjega psa pripraviti na zimo?

Ko se sprašujemo, kako psa pripraviti na zimo, se moramo najprej vprašati, ali gre za zunanjega ali notranjega psa. Zunanji psi močno občutijo spremembo v letnem času, sploh ko gre za prehod iz toplejših v hladnejše mesece. Zato je še toliko bolj pomembno, da svojega kosmatinca res dobro pripravimo na prihajajoče mrzle zimske dni.

Toplo zavetje

Kljub toplemu kožuščku, ki varuje psa pred nizkimi temperaturami, je ključno da poskrbimo za toplo in suho zavetje. Slednje naj je dobro izolirano in postavljeno na suhem ter toplem mestu. Zavetje dobro podložimo z izolacijskim materialom, npr. slama, na katero lahko položimo še dodatno debelo odejo. Odejo moramo tudi redno menjavati, da kuža ne bo spal na mokri odeji.

Prehrana v zimskem času

V hladnejšem obdobju pa je potrebno zagotoviti svojemu pasjemu kosmatincu tudi dovolj kakovostne hrane in sveže vode. Pomembno je, da mu vodo vsaj dvakrat do trikrat na dan zamenjamo.

Vsekakor pa se moramo kot lastniki tudi zavedati, da je v zimskem času potreba po hrani večja, saj kuža potrebuje veliko več energije za ohranjanje optimalne telesne temperature. Iz tega razloga tudi priporočamo, da kužku v zimskem času kupite visoko kalorično hrano, ki bo zadovoljila njegove prehranske potrebe v tem letnem času.

 

Kako pripraviti kužke, ki živijo z nami v hiši, na zimo?

Kužki, ki pa živijo z nami v hiši, pa niso toliko podvrženi temperaturnim razlikam in spremembi vremena kot tisti kužki, ki imajo svojo hiško zunaj hiše, pa vendar je pomembno, da tudi le te pripravimo na zimo. V prvem koraku poskrbimo za konstantno toploto v bivalnem prostoru in obenem še za poseben topel kotiček, kjer se bo lahko kuža še dodatno ogrel.

V zimskem času je pomembno tudi poskrbeti za varnost kužka tudi zunaj hiše. Pred sprehodom preverite, da ni v okolici kakšnih ledenih površin, na katerih bi se lahko kuža poškodoval, in v primeru, da so le te v bližini, poskrbite, da jih pred sprehodom tudi odstranite.

Prehrana v zimskem času

Tudi pri notranjih psih je potreba po hrani večja, saj kuža potrebuje veliko več energije za ohranjanje optimalne telesne temperature – tudi, če je štirinožec zunaj le na sprehodu. Iz tega razloga tudi priporočamo, da kužku v zimskem času nudite visoko kalorično hrano, ki bo zadovoljila njegove prehranske potrebe v zimskem času.

Vsekakor je predpriprava na mrzle zimske mesece ključna, saj kot ljudje tudi psi občutijo spremembo, ki jo zima prinaša.

Vesna Kropf

 

VIRI:
www.freshpet.com
www.barkpost.com
www.akc.org