Aloe vera za pse?

1242

Aloe vera za ljudi predstavlja eno izmed izredno koristnih rastlin, ki s svojimi učinkovinami kožo hidrira in obenem pomaga pri različnih težavah z le to. Pa vendar se veliko lastnikov sprašuje ali je aloe vera za pse primerna ali jim lahko ob uporabi celo škoduje.

Aloe vera in aloe arborescens

Vedeti moramo, da obstajata dve vrsti aloe vere: aloe vera in aloe arborescens. Aloe vera raste veliko hitreje in ima debelejše ter večje liste kot aloe arborescens. Prav tako aloe vera raste brez stebla in ima v listih veliko več gela kot aloe arborescens. Pa vendar je aloe vera za odtenek bolj zahtevna za vzgojo, sploh če jo želimo razmnožiti.

Uporaba obeh aloj se prav tako razlikuje med sabo, in sicer aloe vero lahko uporabljamo zgolj za zunanjo uporabo pri poškodbah in ranah na koži, pri suhi koži in pri pikih žuželk. Pri aloe veri lahko uporabimo samo notranji del listov, medtem ko pri aloe arborescens lahko uporabimo celotno rastlino z izjemo trnov. Aloe arborescens je primerna ne samo za zunanjo uporabo, ampak tudi za notranjo, vendar zaradi njene počasne rasti se rastlina žal ni nikoli tako množično uporabljala kot aloe vera.

Kako se aloe vera za pse uporablja?

Uporaba aloe vere pri psih zahteva kar nekaj previdnosti, saj niso vsi deli zanje primerni, za primer bel izcedek, ki priteče iz rastline ob prelomu, je zanje strupen. Kljub temu pa so določeni deli rastline izjemno koristni za kužke, pa vendar je priporočljivo, da uporabljamo aloe vero v obliki gela, saj se z le to izognemo morebitni zastrupitvi.

Koristi aloe vere za pse

Aloe vera ima izjemne koristi za kužkovo kožo, dlako in njegove tačke. Celi in zdravi kožna vnetja, poškodbe in različne ureznine na koži. Prav tako blagodejno vpliva na blazinice na tačkah in spodbuja regeneracijo le teh, ki velikokrat razpokajo. Aloe vera ima tudi izjemne koristi za dlako in kožušček na splošno, saj pomaga izboljšati strukturo dlake in pripore k lepši ter bolj sijoči dlaki.

V veliki večini se uporablja pri psih aloe vera in le to samo za dermalno zunanjo uporabo. Kot že zgoraj povedano je uporaba aloe arborescens redka, saj raste počasneje in ima veliko manj gela v samih listih kot aloe vera.

 

Vsekakor je pri uporabi aloe vere treba paziti, katere dele rastline uporabimo in le te uporabimo zgolj za zunanjo uporabo. Seveda pa je priporočljiva uporaba aloe vera gela, ki je primeren za kužke, saj se s tem izognemo nevarnostim zastrupitve.

 

Vesna Kropf

 

VIRI:

www.wagwalking.com
www.petpoisonhelpline.com
www.fourleafrover.com