Zakaj je rutina pomembna za psa?

2179

Mnogo psihologov poudarja, kako zelo je za nas pomembna rutina. Ogromnega pomena pa je tudi rutina za psa. Tokrat vam predstavljamo nekaj razlogov, zakaj je rutina za vašega kosmatinca.

 

Rutina za psa zmanjša možnost za nastanek anksioznosti

Če je dan za vašega kosmatinca nepredvidljiv, lahko pride do povišanja stresa. Če je pes dnevno pod stresom, lahko pride do anksioznosti. Kosmatinci potrebujejo predvidljivost, še posebej pri hrani, zavetju in opravljanju potrebe. Vse to daje psu občutek varnosti, zaradi česar je tudi njegov nivo stresa veliko nižji.

 

Rutina lahko pomaga pri sobni čistoči

Če psa, sploh mladička učite sobne čistoče, je rednost ključ do uspeha. Držanje urnika in rutine je še posebej pomembno, ko se kuža uči, kje opravljati potrebo. Če ima pes vsak dan možnost iti na stranišče ob istem času, lahko to prepreči nesreče doma. Pes, ki mora na potrebo, se bo bolj vzdržal, če ve, da bo kmalu šel na sprehod.

 

Rutina lahko prepreči prekomerno telesno težo

Pes, ki ima neredne obroke ali možnost hrane skozi cel dan, ima tudi večjo možnost za pridobivanje telesne teže. Če vzpostavite rutino hranjenja, je tudi manj možnosti, da bo pes pojedel preveč hrane. Najbolje je, da že zjutraj določite količino hrane, ki jo bo pes v dnevu dobil.

 

Kako vzpostaviti rutino?

Sedaj ko vemo, da je rutina za psa zelo pomembna, je naslednje vprašanje: kako jo vzpostaviti? Predvsem je pomembno, da v rutino vključite:

  • Sprehode
  • Obroke
  • Igro
  • Učenje
  • Počitek

Vse aktivnosti si razporedite tako, da so vsak dan izvedljive ob enakem času. Čas za počitek lahko načrtujete takrat, ko vas ni doma. Poskrbite le, da ostane enak, tudi takrat, ko ste doma. Če ste dopoldne denimo v službi in kosmatinec takrat ponavadi počiva, naj tako ostane tudi čez vikend.

Seveda ni nič narobe, če je kakšen dan drugačen. Z občasnimi spremembami bo pes lahko bolj prilagodljiv in bo lažje sprejel tudi večje spremembe, npr. selitev, dopust… Pomembno je samo, da teh sprememb ni preveč in, da ni vsak dan za vašega štirinožca popolnoma drugačen.

Za boljšo organizacijo dni, ki bodo optimalni tako za vas, kakor tudi za vašega psa, pa vam lahko pomaga Kužkov rokovnik. Slednji vsebuje vse, kar potrebujete: evidenco cepljenj in obiskov pri veterinarju, sledilnik aktivnosti s kužkom, prostor za vaše tedenske obveznosti, finančni načrtovalnik in še veliko več. V rokovniku pa vas čakajo seveda tudi simpatične fotografije psov.

Trenutno je rokovnik na voljo v predprodaji po akcijski ceni. Ne zamudite priložnosti in si zagotovite svojega! Za nakup kliknite tukaj.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.petcoach.co
www.petguide.com