Kaj morate vedeti, če si želite čivavo?

4112

Čivava je ena najbolj znanih majhnih pasem psov. Pravzaprav gre za uradno najmanjšo pasmo na svetu. Ti psi so pogosta izbira pri ljudeh, ki živijo v mestih ali v manjših stanovanjih. Nekateri mislijo, da s čivavami ni toliko dela, kakor z drugimi psi, vendar temu ni nujno tako. Tudi čivave potrebujejo sprehode, nego, pozornost in vzgojo. Preberite si dejstva, ki jih morate poznati, preden si omislite čivavo.

 

Čivava ima lahko zahteven karakter

Čeprav so majhne, imajo čivave lahko precej zahteven karakter. Ob neustrezni vzgoji lahko postanejo agresivne do drugih živali, v skrajnem primeru tudi ljudi. Od neželenih vedenj je pri čivavah najpogostejše lajanje. 

V izogib temu je pomembna dosledna vzgoja z veliko vztrajnosti ter pozitivne motivacije. Svetujemo tudi, da obiščete pasjo šolo pri preverjenem strokovnjaku.

 

Potrebuje veliko nežnosti

Čivava ne prenese, če se z njo ravna grobo. Sama vzgoja mora temeljiti na pozitivni motivaciji, prav tako pa bodite pozorni tudi pri dotikih. Če imate majhne otroke poskrbite, da slednji do kužka ne bodo (pomotoma) grobi. Preprečite vsako vlečenje za ušesa, rep, pregrobo objemanje…

 

Je družabna

Ta pasma sicer obožuje svoje ljudi in bo z veseljem preživljala čas z njimi. Morda se res utrudi nekoliko prej, kakor kakšna večja pasma, a se bo z veseljem odpravila z vami na sprehode, tek in ostale dogodivščine. Tudi doma bo uživala v igri in crkljanju.

Če se čivava počuti osamljeno, se to lahko kaže s (samo)destruktivnim vedenjem. Pomembno je torej, da ji dnevno posvetite dovolj pozornosti.

 

Čivava ima lahko določene zdravstvene težave

Čivave imajo precej dolgo življenjsko dobo – v povprečju živijo okoli 15 let, nekatere pa dočakajo celo zavidljivih 20 let. Vseeno pa imajo lahko določene zdravstvene težave; najpogostejše so bolezni ledvic, srca in ožilja, hipoglikemija ter težave z zobmi. Pomembno je, da za čivavo ustrezno poskrbimo s kvalitetno prehrano, dovolj gibanja ter skrbjo za ustno higieno.

V izogib zdravstvenim težavam je pomembno tudi, da psa kupite pri preverjenem vzreditelju, ki pari zgolj zdrave in stabilne predstavnike pasme.

Tudi, če se odločite za čivavo ne pozabite, da je to še vedno živo bitje. Potrebuje nego, pozornost, vzgojo in gibanje. Pomembno je, da čivavo kljub svoji velikosti tretirate kot psa.

 

Veronika Sivka

 

VIRI:
www.thehappypuppysite.com
www.akc.org
www.mentalfloss.com